Циклонът "Нефели" удари съседна Гърция. Стихията предизвика наводнения и щети в централната част. В момента силни порои има на Халкидики и в района на Солун. На места там вече са паднали над 100 л/кв.метра, съобщи Нова телевизия.

И в сряда валежите ще продължават, а на много места опасността е от най-висока степен. Според синоптиците ситуацията ще се влошава в следващите дни и проливните дъждове ще продължат. В сила остава червени код с очакване за нови тежки бури и порои. Ако сте там или планирате пътуване, бъдете внимателни, съветват нашите власти.

Проливните дъждове в някои райони на Гърция предизвикаха наводнения и порои по улиците и заляха редица плажове, предаде Танюг. Туристи качиха в социалните мрежи снимки от гръцкия остров Евбея, показващи наводнените плажове.

Интензивни валежи и наводнения са заснети и в Тесалия, както и на остров Пилио, където кален поток преминава по улиците и се влива в морето.

Няма нищо тревожно във връзка с метеорологичната обстановка, облаците дори се разсейват, съобщи междувременно в Ямбол министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който пристигна на проверка по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради очакваните интензивни валежи и обявения код оранжево за 9 области в страната, предаде БТА.

Министърът и главният комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", провериха на място какви мерки за безопасност са предприели местните власти и службите, за да не се допуснат наводнения, щети и жертви.

"Обстановката в цялата страна е сравнително спокойна, дъжд вали, но няма нито един сигнал за наводнения", каза Николов.

Той допълни, че службите са в повишена готовност за реакция - всички служители, които не са дежурни, са инструктирани да се явят до 30 минути при необходимост. Кметовете на населените места са предприели превантивно почистване на шахти и наблюдение на речните корита в критичните участъци, а язовирите са със свободен обем да поемат допълнителни води. Военните също са в готовност да се включат при нужда.

Последните метеорологични прогнози са, че циклонът ще мине през тъмната част от денонощието, когато температурите са по-ниски и няма да бъде привлечена допълнително влага към дъждовната обстановка. Валежите от циклона се предвижват към Стара Загора, Габрово, Плевен и вероятно ще приключат към Русе.