Борбата с пожар в Южна Португалия, в която участват стотици пожарникари, продължава и днес, предаде Ройтерс.

Хиляди хектари земя бяха опустошени от огнената стихия. Пожарът наложи превантивната евакуация на около 1400 души.

Пожарът, в борбата с който понастоящем участват над 800 пожарникари, започна в събота в община Одемира, която е част от региона Алентежу, и се разпространи на юг към Алгарве - една от основните туристически дестинации в Португалия.

Високите температури и силните ветрове усложняват битката с пламъците, които опустошиха около 6700 хектара земя. Вчера, малко преди залез-слънце, небето в Одемира потъмня заради огромен облак дим.

Местните власти на Одемира окачествиха ситуацията като "критична, трудна и сложна", а службата за гражданска защита каза, че предстои още "много работа", преди пожарът да бъде потушен.

Заради пожара са евакуирани общо 19 малки села, четири туристически обекта и къмпинг обект. Няколко пътни артерии са блокирани, предупредиха властите.

Южноевропейските страни като Португалия се сблъскват с рекордно високи температури по време на пика на летния туристически сезон, като властите предупреждават за рискове за здравето. Вчера португалската метеорологична служба обяви червен код до полунощ в шест региона на страна, сред които и столицата Лисабон. Властите обявиха, че в 120 общини има максимална опасност от пожари.

И Испания е връхлетяна от четвърта гореща вълна това лято, която се очаква да продължи поне до четвъртък с повишен риск от горски пожари, съобщи днес испанската метеорологична служба, цитирана от ДПА.

Пикът на жегите ще бъде достигнат в сряда с температури до 44 градуса в района около столицата Мадрид и в Хаен, в област Андалусия, посочи службата.

На много места се очакват "тропически нощи" по време на горещата вълна с температури над 20 градуса, а понякога достигащи над 25 градуса.

Този път се очаква испанските Балеарски острови, включително популярният сред туристите остров Майорка, както и цялото средиземноморско крайбрежие на страната, да бъдат пощадени от горещата вълна.

През юли огнената стихия изпепели над 430 хектара гори в Испания.