Френските работници се бунтуват по улиците заради увеличението на данъците, икономическото неравенство и усещането, че управляващите са недосегаеми.

Това, разбира се, се е случило през 1789 година, когато крал Луи Шестнайсети помага на богатите да се освободят от данъци и плаща за това с главата си, припомня Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Днес, някои могат да видят съответствия с непопулярния президент на Франция Еманюел Макрон, коментира АП. Демокрацията замени монархията във Франция, но културата на тълпата, която насочва яростта си по улиците на Париж срещу усещането за неравенство, не се е променила.

Макрон се отказа от планираното увеличение на данъците върху горивата, като репутацията му на непоклатим лидер сериозно пострада.

"Ако хората сравняват Макрон с Луи Шестнайсети, това е предупреждение, че той не е научил историческия урок. Те не искат буквално главата му, но е сериозно послание, че смятат, че гласът им не се чува", твърди социологът Мишел Виевиорка.

Французите наложиха сравненията между сегашния президент и крал Луи XVI

Снимка: AP/БТА

Премиерът на Франция Едуар Филип каза вчера, че е отворен за нови мерки, от които да се възползват хората с най-ниски заплати, предаде Ройтерс. Правителството се бори да предотврати нови протести на "жълтите жилетки" в Париж през този уикенд.

Едуар Филип каза също така, че 65 000 членове на силите за сигурност ще бъдат разположени в цялата страна. Миналата седмица протестиращите палеха коли, грабеха магазини и нанесоха щети на Триумфалната арка в най-сериозните размирици, с които френската столица се е сблъсквала от пет десетилетия.

Студенти у работници протестират в Париж на 18 март 2006 г. срещу несправедливите разпоредби за наемане на работа

Снимка: AP/БТА

"Тълпи" и от служители на реда

Едуар Филип съобщи, че 89 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени в цялата страна в събота, за когато се очакват нови протести. В столицата на Франция Париж ще има 8000 служители на силите за сигурност и бронирана техника.

"Изправени сме пред хора, които не идват да протестират, а да рушат и искаме да разполагаме със средства да не им дадем свобода на действие", каза снощи Филип по телевизия Те Еф1.

По-рано се съобщаваше, че в събота във Франция ще бъдат разположени 65 000 служители на силите за сигурност.

Филип обяви, че ще бъдат използвани също десетина бронирани коли на жандармерията. Това ще се случи за пръв път от 2005 г., когато в парижки предградия избухнаха бунтове.