Основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) ще проведе своя извънреден конгрес на 4 и 5 ноември в Анкара. Събитието се очаква с повишено внимание, понеже се провежда на фона на подготовката за местните избори през март догодина.

Главният въпрос, на който се очаква да бъде даден отговор, е дали опозицията ще има нов лидер или ще продължи статуквото на Кемал Кълъчдароглу, несменяемия лидер на НРП от май 2010 г.

НРП е най-старата политическа партия на Турция, която е основана от Мустафа Кемал Ататюрк и се счита за пазител и продължител на неговите идеи и принципи.

Конгресът трябваше да се състои миналата година, но бе отложен - от една страна заради президентските и парламентарни избори през месец май т.г., а от друга - по нареждане на лидера Кемал Кълъчдалоглу.

Провалът на Кълъчдароглу на изборите през май, когато той изгуби срещу Ердоган, предизвика разцепление в опозиционната партия и доведе до дълбоко разочарование сред електората. Исканията за оставка на Кълъчдароглу и за промяна и нов курс в политиките на партията не стихват вече месеци наред. Затова от конгреса се очаква да спомогне за успокояване на атмосферата.

Оформиха се два фронта. Единият от тях е на реформаторите, които настояват за смяна на Кълъчдароглу заради загубата на изборите с надеждата, че един нов лидер ще укрепи партията и ще генерира нова енергия в електората. Начело на това крило са кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и Йозгюр Йозел, който е кандидат за поста лидер на НРП на мястото на Кълъчдароглу.

Реформаторите веднага след загубата на изборите подеха кампания за оставка на Кълъчдароглу, която все още продължава и се очаква да има отражение на конгреса. Реформаторите успяха на отчетно-изборната конференция на истанбулската областна организация на НРП да постигнат успех - техният кандидат Йозгюр Челик спечели срещу кандидата на Кълъчдароглу. Делегатите от Истанбул, които са най-голямата група, обявиха в декларация, че ще гласуват срещу досегашния партиен председател.

Другият фронт е на подкрепящите Кълъчдароглу. Дългогодишният лидер на НРП си запуши ушите за исканията за оставка, които заваляха след изборите. В отговор на въпрос дали ще има промени в НРП в интервю за в. "Сьозджу" Кълъчдароглу отговори с "да". Той обаче визира промяна в устава на НРП, а не на председателя на партията, въпреки че именно настояванията за оставката му са в основата на конфликта, казват анализатори.

Трябва да се отбележи обаче, че редица от "тежките" структури на НРП - като например партийните организации в Измир и Балъкесир - обявиха публично, че ще подкрепят Кълъчдароглу.

На конгреса ще имат право да гласуват общо 1300 делегати. Близкият до опозицията анализатор Дениз Зейрек прогнозира, че през двата дни на конгреса ще доминира противоборството между делегатите на двете тенденции. Очакванията са, че няма да се мине без остри спорове и напрежение.

Предстоящият конгрес на НРП привлича вниманието и на проправителствените журналисти.

Анализаторът от в. "Хюриет" Абдюлкадир Селви коментира, че това "ще бъде най-критичният конгрес в политическата кариера на Кълъчдароглу, чието председателско кресло е в опасност". Според Селви разликата между Кълъчдароглу и опонента му Йозгюр Йозел е намаляла.

"Говори се, че Кълъчдароглу може да спечели най-много със 100 гласа преднина. Но аз не съм сигурен. Ако спечели, то ще е с много по-малка разлика", написа той.

Вятърът на промените духа много силно в НРП. Исканията за коренни промени са не само в партийния актив, но и в електората. При това става дума не само за промяна в лидерството на партията, т.е. замяна на Кълъчдароглу с нов лидер, но и изобщо за промени в стратегията на НРП.

Проучване на Института за реформи в Истанбул показва, че около 80-85 процента от електората на НРП настояват за смяна на лидера на партията. В същото време в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) искания за смяна на лидера имат около 25-30 на сто от избирателите.

С внимание се очаква и изборът на членовете на партийния съвет на НРП, най-влиятелния колективен орган на партията. Изборът за 60-те членове на новия състав на съвета на НРП ще се състои след избора на председател.

За отбелязване е, че кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който подкрепя Йозел срещу Кълъчдароглу, пое задачата да председателства двудневния конгрес.