Московски съд осъди на 30 дни административен арест Алексей Навални. Мярката е наложена за отправяне на призив да се проведе неразрешен от властите протест в подкрепа на независими кандидати на изборите за градски съвет в Москва, съобщи ТАСС.

Присъдата бе обявена дни преди шествието, което критикът на Кремъл и опозиционен лидер планираше да предвожда в руската столица, за да протестира срещу изключването на няколко опозиционни кандидати от местните избори през септември, отбеляза Ройтерс.

Регистрацията на множество кандидати за тези избори не беше допусната, официално заради нередности при събирането на подписи за подкрепата им.

Тези кандидати, сред които има няколко съюзници на Навални, изцяло отхвърлят твърдението за нередности.

По закон независимите кандидати трябва да съберат подписи на поне 3 на сто от потенциалните си избиратели във всеки от избирателните райони на Москва, което е между 4500 и 5000 души, за да имат право да се кандидатират.

Това не е първата присъда за Навални. Той вече има няколко такива заради активната си политическа дейност.

В началото на юли съд в Москва осъди руския опозиционен лидер на 10 дни затвор. Той бе признат за виновен за това, че миналия месец е участвал в неразрешена улична демонстрация в Москва в подкрепа на обвинения в разпространение на наркотици журналист на интернет изданието "Медуза" Иван Голунов.