Европейският съд за правата на човека реши днес, че Русия е нарушила правата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, като го е поставила през 2014 г. под домашен арест и е ограничила политическата му активност.

Опозиционерът веднага приветства това решение.

"Победа! Убеден съм, че това решение ще има важни последици за всички в Русия, постоянно подлагани на подобен произвол", коментира той днес в Инстаграм.

Публикацията му вече е харесана от около 40 000 души.

Активистът - адвокат по професия, бе сезирал пет пъти Съда във връзка със седем ареста от руската полиция от 2012 до 2014 г. по повод антиправителствени политически протести, напомня АФП, цитирана от БТА.

Навални бе поставен през февруари 2014 г. под продължил 10 месеца домашен арест, докато бе разследван за присвояване на средства. Привържениците му заявиха, че случаят е политически мотивиран.

42-годишният опозиционер бе задължен да носи електронна гривна и му бе забранено да разговаря с когото и да било, освен със семейството, близките и адвокатите си, да пише и получава кореспонденция, да общува с медиите и чрез интернет. Някои от тези мерки бяха смекчени през август и октомври 2014 г.

През януари 2015 г. Навални заяви, че слага край на домашния си арест, тъй като не е получил писмено уведомление, че мярата се удължава отново, както предвижда законът. Той счупи електронната си гривна и отиде в своя офис, без да бъде арестуван или санкциониран.

На 6 юни 2014 г. той подаде иск в ЕСПЧ, като изтъкна, че арестът му е бил "безполезен и произволен", политически мотивиран. В становището на съда се казва, че по отношение на Навални са били нарушени членове 5, 10 и 18 от Европейската конвенция за правата на човека, засягащи по-специално свободата, сигурността и свободата на изразяване. ЕСПЧ осъди Русия да изплати на Навални 20 000 евро като обезщетение за нанесени морални вреди.