Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил задържан тази сутрин в Москва. За ареста съобщи самият той в профила си в Инстаграм.

"Правилно казват, че спортът понякога е вреден. Излязах да потичам и да купя на съпругата си цветя. Тя днес има рожден ден. Юлия, здрасти, честит рожден ден! Край входа обаче имаше малък бус със спецполицаи, които ме арестуваха. Сега, като глупак, седя по гащи в районното управление. Юлия, така се получи, извинявай", казва Навални в кратко видеоклипче, публикувано в социалната мрежа. 

Причината за задържането на опозиционера Навални не е официално оповестена, но адвокатката му Олга Михайлова съобщи пред Интерфакс, че той е арестуван по обвинение в повторно нарушение на правилата за организиране на митинг. 

Вчера опозиционерът подкрепи призив за демонстрации в събота срещу изключването на опозиционните кандидати от изборите за парламент на Москва. Решението предизвика вълна от протести, събрали близо 20 000 души миналия уикенд в руската столица.

Регистрацията на множество кандидати за тези избори не беше допусната миналата седмица, официално заради нередности при събирането на подписи за подкрепата им.

Тези кандидати, сред които има няколко съюзници на Навални, изцяло отхвърлят твърдението за нередности.

По закон независимите кандидати трябва да съберат подписи на поне 3 на сто от потенциалните си избиратели във всеки от избирателните райони на Москва, което е между 4500 и 5000 души, за да имат право да се кандидатират.

Лишена от участие в по-важни избори като президентските, опозицията се мобилизира за изборите в Москва, очаквайки да се включи в управлението на огромния бюджет на руската столица.

Опозиционните кандидати бяха лишени от участие и в други големи градове като Санкт Петербург.

Според руското законодателство, Навални може да бъде глобен от 150 000 до 300 000 рубли или да бъде задържан за срок до 30 дни.