Руският протестен лидер Алексей Навални призова днес поддръжниците си да се присъединят към неговия протест срещу плановете за вдигане на пенсионната възраст, предаде ДПА.

Правителството планира да повиши възрастта за пенсиониране от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Подобна реформа се извършва за първи път от 80 години. Това предизвика реакции на недоволство, особено сред мъжете. Четиридесет и три процента от руснаците не се очаква да достигнат 65-годишна възраст, според данни на Световната банка от 2016 г.

"Излезте на улицата сега, инак утре няма да доживеете до пенсия", написа Навални в публикация в "Туитър".

В 20 града в Русия властите са получили молби да бъдат разрешени протести на 1 юли, съобщи Навални в "Инстаграм". По думите му те са подадени само в градове, които не са домакини на мачове от световното първенство.

Премиерът Дмитрий Медведев обяви намерението за вдигане на възрастта за пенсиониране миналата седмица, в деня, когато руският национален отбор по футбол откри Мондиала с победа с 5:0 срещу Саудитска Арабия. Появиха се спекулации, че правителството е изчакало да обяви това точно в деня на футболния мач, за да може празненствата по случай откриването на шампионата да послужат като средство за отвличане на общественото внимание.