Страните от НАТО взеха решение да удължат с една година мандата на генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг до 1октомври 1924 г., съобщи Ройтерс, като цитира изявление на самия генерален секретар в Туитър.

Алиансът е решил да запази на поста му опитния лидер, докато в съседство с границите на страните членки се водят военни действия.

Столтенберг, бивш премиер на Норвегия, е генерален секретар на Организацията на Северноатлантическия договор от 2014 г. и мандатът му вече беше удължаван три пъти.

През последните месеци той сплоти НАТО в подкрепа на Украйна, като в същото време полага усилия да предотврати ескалацията на войната в пряк конфликт между алианса и Русия, отбелязва Ройтерс.

След удължането на мандата на Столтенберг американският президент Джо Байдън заяви, че алиансът е "по-силен, по-обединен и по-решителен от когато и да било".

"Благодарение на лидерството и постоянството си, на опита и на преценката си генералният секретар Столтенберг направи така, че нашият алианс да може да преодолее най-сериозните предизвикателства в сферата на сигурността в Европа от Втората световна война", се казва в изявление на американския лидер.

Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, е генерален секретар на НАТО от 2014 г., като мандатът му вече беше удължаван три пъти.

Украйна приветства решението на НАТО да удължи мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг. "Чудесна новина", заяви в "Туитър" украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"Трудните времена изискват силно лидерство. Йенс Столтенберг показа такова лидерство. Нямам търпение да продължим нашето сътрудничество", се казва още в изявлението на Кулеба.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също честити удължаването на мандата с една година на генералния секретар на НАТО. В Туитър тя написа, че с нетърпение очаква задълбочаването на сътрудничеството им.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел честити удължаването на мандата с една година на генералния секретар на НАТОЙенсСтолтенберг. В Туитър тя написа, че с нетърпение очаква задълбочаването на сътрудничеството им.

64-годишният Столтенберг трябваше да остане на поста генерален секретар на НАТО до края на септември. През февруари той каза, че не се стреми към удължаване на мандата си. Държавите от алианса обаче така и не постигнаха консенсус за негов наследник. Като потенциални претенденти бяха споменавани британският министър на отбраната Бен Уолъс, заявил открито амбициите си за поста, и датската премиерка Мете Фредериксен, която от своя страна обяви публично, че не е кандидат и застана зад удължаване на мандата на Столтенберг, наричайки го "наистина добро решение".

Следващата седмица НАТО се събира на среща на върха във Вилнюс. Основна тема на форума в литовската столица на 11 и 12 юли ще бъде подкрепата за Украйна.