Тази година НАТО очаква България да вложи в отбрана 1,855 милиарда долара, показват данни на алианса, представени днес, за коеро съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков. Това е повишение с около 400 милиона долара (15,7 на сто) спрямо миналата година и се равнява на 1,84% от БВП.

Данните показват, че за последните девет години, откакто бе прието решението отбранителните разходи на съюзниците да бъдат 2% от БВП, нашата страна е изпълнила целта през 2019 г. с постигането на 3,13% от БВП. Според данните в реални числа нашата страна увеличава отбранителните разходи на глава от населението от 89 долара през 2014 г. до 167 долара за 2023 г.

НАТО представи данните за очакваните военни разходи в навечерието на свиканата следващата седмица във Вилнюс среща на върха на алианса.

Какви разходи за отбрана залага в бюджета правителството

В проекта за Бюджет 2023 разходите за отбрана възлизат на 1,88% от БВП (с 0,03% повече от референтния процент от 1,85% от БВП), като през 2024 г. достигат до 2% от БВП съобразно референтните разходи по "Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.", одобрен с РМС № 3/2018 година. Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, съобщиха от правителствената пресслужба на 5 юли.

Срещата на върха на алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че Русия и тероризма са двете основни заплахи за сигурността. Той отбеляза, че тази година се очаква съюзниците да вложат в отбрана повече, отколкото са заделяли в последните десетилетия. Той отбеляза, че се предвижда да бъде одобрено решение годишните разходи за отбрана на всеки от съюзниците да бъдат равни на поне 2% от БВП.

Предвижда се на срещата да бъдат одобрени три регионални плана за отбрана, един от които засяга зоните на Черно и Средиземно море. Плановете включват поставянето на 300 хиляди бойци на НАТО в повишена готовност. Очаква се да бъдат приети решения за увеличаване на производството на боеприпаси.