Българският парламент изрази желанието си да види Украйна член на НАТО след възстановяването на мира на нейна територия.

Това заявиха с декларация 157 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Против бяха народните представители от БСП и "Възраждане" с общо 57 гласа. Вотът повтори изцяло предишното гласуване - да разрешим на енергийния министър да договори с Киев продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене".

Това беше и третата точка от дневния ред от сутринта, която беше свързана с темата Украйна, паралелно на посещението на президента на страната Володимир Зеленски. Преди това народните представители одобриха решение да бъдат обновени военновременните ни запаси в складовете на армията и да преговаряме за продажбата на оборудване на "Белене". Депутатите приеха декларацията малко след като Зеленски подписа заедно с домакина му, премиера Николай Денков, съвместна декларация за подкрепа на евроинтеграцията на Украйна.

Със своята декларация 49-ото Народно събрание заяви, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

НС категорично настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения, като държи нашето правителство да заяви позицията си на срещата на пакта във Вилнюс.

От "Възраждане" обобщиха, че е минал един "ден на слугинаж", а българският народ, който желае да спи спокойно и да не бъде въвличан във войната, вместо това е получил ескалация на политическото напрежение.

"Не разбирам този стремеж да се ескалира конфликтът, да се поощрява все ново и ново противоборство между страните. Това, което е необходимо на украинския народ, е именно мир. Първо, незабавно прекратяване на огъня, така че да спрат да умират хора. Необходимо е да се проведат преговори, да се види самоопределението на тези хора от двете страни на фронтовата линия - кой къде иска да живее, кой как може да живее, кой при какви условия ще живее", каза Николай Дренчев от "Възраждане".

"Този знак, който прави България днес, е много важен - важен е за украинците. Нищо повече не правим с тази декларация, освен да кажем "Да, вие сте свободни да изберете своя път". Нито ги каним, нито им обещаваме нещо", каза Любен Дилов-син.

"Ударихте дъното като коалиция на националното предателство. Една крачка ви дели от това да станете коалиция на националната катастрофа", включи се Борислав Гуцанов от БСП. Той обясни, че не е ясно защо Зеленски е бил поканен и какви разговори води.

"Направихте и така, че да бъдат изпразнени и складовете на Българската армия с оръжие - нещо, което никой не си е позволявал никога да прави. Не казахте нито една дума за българските граждани, какво ще съградите и какво ще направите", добави соцдепутатът.

Гуцанов призова декларацията да бъде оттеглена. "Господин Зеленски ще си тръгне до един час от България, но всички ние оставаме тук. За втори път го казвам от тази трибуна - ние сме български народни представители и трябва да защитаваме интереса на Република България, а не на чужда държава", призова той.

Йордан Цонев пък напомни от името на ДПС, че България е член на НАТО и няма по-логично от това един член на един съюз да се има лоялно поведение.

"Декларацията е един призив Украйна да бъде приета в НАТО след края на въоръжения конфликт. Нима изборът на украинския народ не е членство в НАТО? Нима този избор не е заявен пред НАТО? Нима една страна, подобно на България и всички страни от бившия социалистически лагер, не изявихме ние свободно волята си и не бяхме приети на принципа на отворените врати? Значи отворените врати важат за нас до нашето приемане. И след нашето приемане важи принципа на затворените врати. Защо?", попита Цонев.

Той изрази раздразнението си от изказването на премиера Николай Денков, че от първия ден ПП, в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, са се ангажирали с позиция за Украйна, като напомни, че първи са били от ДПС, които още на 24 февруари, когато избухна войната, са предложили декларацията в защита на Украйна, която прие парламентът. Според него не било политически коректно премиерът сега да трупа дивиденти от това, когато неговото мнозинство тогава не искало първоначално да гласува за декларация.

На финала на удълженото пленарно заседание от ГЕРБ предложиха да бъде оттеглена декларацията с апел ВСС да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като кадровиците в съдебната система вече го бяха решили. Преди това социалистите попитаха от трибуната дали вече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е депозирал имунитета си, но председателят Росен Желязков обясни, че когато има какво да им каже по въпроса, ще ги информира.