Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че следващия месец ще свика среща на високо равнище на основния форум на военната организация за сътрудничество с Украйна въпреки възраженията на Унгария, предаде Асошиейтед прес.

Комисията НАТО-Украйна не е провеждала срещи на министерско равнище от няколко години. Последната среща се проведе на по-ниско ниво през 2019 г. в Киев, като посланиците на НАТО се присъединиха към украинския президент Володимир Зеленски и някои от министрите от неговия кабинет около три години преди пълномащабното нахлуване на Русия.

Унгария и Украйна са в пререкания заради закон, свързан с езика, който бе приет в Украйна през 2017 г. Националистическото правителство в Будапеща твърди, че този закон лишава членовете на транскарпатското етническо малцинство от правото да учат на унгарски език. Оттогава Унгария редовно блокира заседанията на Комисията НАТО-Украйна.

"Това е установена рамка. Имам мандат да свикам (заседание)", заяви Столтенберг, който председателства заседанията на НАТО. "С уважение към въпросите, които Унгария повдигна, от известно време не съм свиквал такива, но сега ще продължа да свиквам заседанията на Комисията НАТО-Украйна."

Той заяви, че заседанието ще се проведе в рамките на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел на 4 и 5 април, и добави: "Не съм планирал повече срещи, но, разбира се, това няма да бъде еднократно събитие." Той отбеляза, че Зеленски е поканен да участва в срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

Столтенберг заяви също, че на срещата следващия месец ще бъдат обсъдени опасенията на Унгария, свързани с малцинствата.

НАТО взема решенията си с консенсус и Столтенберг отказа да каже защо настоява да свика срещата въпреки мнението на Унгария. Но Унгария непрекъснато отлага датата за гласуване на членството на Финландия и Швеция в НАТО, като забавя влизането им без особени обяснения.

Столтенберг заяви, че унгарският министър на външните работи Петер Сиярто на среща по-рано днес му е потвърдил, че парламентът в Будапеща ще гласува за членството на Финландия на 27 март, но не е ясно кога и дали ще гласува за влизането на Швеция.

Сиярто също отказа да каже какъв е проблемът, като заяви пред репортери, че Комисията НАТО-Украйна се свиква "по причини, които не е мое задължение да разкривам". Той обаче заяви, че решението на Столтенберг "според нас вреди на заветното единство на НАТО".

Унгария е строго критикувана заради своята политика в областта на човешките права, включително приет преди две години закон, който според правозащитни групи е хомофобски и трансфобски. Освен това, Европейският съд по правата на човека осъди начина, по който Будапеща се справя с кандидатите за убежище.