НАТО настоява пред своите членове да преодолеят протекционистичните тенденции и да се споразумеят за единен стандарт за артилерийските боеприпаси, за да увеличат производството на спешно необходимите 155-милиметрови снаряди, като същевременно намалят цените, които се покачиха след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на Организацията на Северноатлантическия договор, призова страните членки да спрат да защитават националните производители на оръжие, чийто настоящ бизнес модел той сравни с този на компаниите, произвеждащи принтери.

"Производителят не забогатява заради принтерите, които прави, а заради мастилото", каза Бауер в интервю за Ройтерс. "Ако направите артилерийски снаряд, който пасва само на оръжието, което произвеждате, тогава принуждавате потребителите да купуват вашите боеприпаси."

Бауер добави, че цената на един артилерийски снаряд се е повишила до 8000 евро, в сравнение с 2000 евро преди нападението на Русия над Украйна.

Западните държави се борят да увеличат производството на артилерийски снаряди, тъй като Киев, който изстрелва хиляди снаряди на ден, изгаря запасите много по-бързо, отколкото съюзниците успяват да ги произведат, отбелязва Ройтерс.

Съществува единен стандарт за артилерийските боеприпаси на НАТО, но прилагането му е доброволно и неспазването му от различни страни доведе до раздробяване на пазара и попречи на потока на доставките. Според Бауер 14 страни от НАТО са си запазили правото да се отклоняват от стандарта, което означава, че всяка от тях има свой собствен вид 155-милиметрови артилерийски боеприпаси.

Според адмирала отказът от стандартизацията се обяснява със свиването на пазара на отбранителни продукти, ограничен драстично след Студената война, когато страните от НАТО отделяха по 3-6 % от БВП за военни цели. "Броят на купувачите намаля, количеството на парите намаля и така всеки защитаваше собствената си индустрия", отбеляза той.

Въпреки това, позовавайки се на значително увеличените разходи за отбрана през предходните години, Бауер изрази увереност, че през следващите 15 години ще има достатъчно пари за индустрията.

Предвид, че в момента страните от НАТО попълват запасите си, изчерпани от даренията за Киев, Бауер заяви, че сега е подходящият момент да се прекъсне цикълът и да се направи нов тласък към стандартизацията, не само по отношение на боеприпасите, а и в други области като транспорта и медицинските консумативи.

"Ако разгледаме позицията на войника на бойното поле, той иска взаимозаменяемост, защото иска да има кутия със 155-милиметрови артилерийски снаряди", каза той. "И не го интересува кой ги е произвел, стига да пасват и да летят по права линия".