Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес заяви, че алиансът е видял признаци, че Китай обмисля доставки на оръжие за Русия и предупреди Пекин да не предприема подобни стъпки, съобщи Ройтерс.

Изявлението дойде броени дни, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Китай за последствията, ако предостави материална подкрепа на руската инвазия в Украйна.

"Не сме виждали никакви доставки на смъртоносна помощ от Китай за Русия, но видяхме признаци, че те обмислят това и могат да го осъществят", заяви Столтенберг в интервю за Ройтерс.

"Това е причината, поради която Съединените щати и други съюзници са много ясни и предупреждават срещу това. И Китай трябва, разбира се, да не подкрепя незаконната война на Русия", добави той.

Няма незабавен коментар от страна на Китай, но външното министерство в Пекин заяви по-рано днес, че всяка потенциална разузнавателна информация за изпращане на оръжия от Китай към Русия, каквато САЩ планират да публикуват, е само спекулации.

Русия и Китай подписаха споразумение за партньорство "без ограничения" миналия февруари, малко преди руските сили да нахлуят в Украйна. Икономическите връзки между Москва и Пекин процъфтяват, докато връзките на Москва със Запада охладняха, припомня БТА.

Столтенберг припомни, че Китай е член на Съвета за сигурност на ООН и че войната на Русия срещу Украйна нарушава Устава на ООН.

"Основният принцип на тази харта е да се зачита интегритета на другите нации, да не се навлиза и да не се нахлува със стотици хиляди войници в друга държава", каза той. "Разбира се, Китай не трябва да участва в това", допълни Столтенберг.

Китай заяви, че ще изложи позицията си за това как да се реши конфликтът в Украйна с политически средства в документ, който, според руските държавни медии, ще бъде публикуван на годишнината от "специалната военна операция" на Русия.

Отношенията между Русия и ЕС по същество вече не съществуват, заяви в ООН посланикът на Москва

Отношенията между Русия и Европейския съюз продължават да падат в бездна, те на практика вече не съществуват, заяви днес руският постоянен представител в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на сътрудничеството между ООН и ЕС, предаде ТАСС.

"Последния път, когато въпросите за сътрудничеството между ООН и ЕС бяха обсъждани в Съвета за сигурност през юни 2022 г., казахме, че благодарение на усилията на Брюксел отношенията между ЕС и Русия са достигнали дъното. Както се оказа, под това дъно има пропаст, в която продължават да падат не само нашите отношения, които всъщност вече не съществуват, но и самата обединена Европа", каза той.

По думите на Небензя Русия вижда, че в европейските столици и институции се провеждат мероприятия за това как най-добре да бъде разчленена и унищожена неговата страна чрез въоръжаването на Украйна. Само че действайки така, ЕС и останалите страни от Запада приближават света към самоубийствен конфликт.

Той допълни, че изявленията на ЕС за добросъседство и партньорство с Русия се оказаха само фалш за прикриване на подготовката за конфронтация с Москва от страна на Киев.

Небензя посочи, че в резултат на прекъсване на доставките на руския газ за Западна Европа, ЕС се пристрастява към "твърдите наркотици" - тоест към скъпия американски втечнен природен газ - на фона на инфлация с двуцифрени стойности. "Радвайки се, че е освободен от "руската газова игла", ЕС се пристрасти към "твърдата дрога" - скъпия американски втечнен природен газ."