Съпротивата срещу талибаните в долината на Панджшер няма да бъде преустановена. Това заяви един от нейните лидери Ахмад Масуд. Той обаче не изключи възможността да говори с новите управници на Афганистан, предаде Франс прес.

Единственото огнище на съпротива срещу радикалното движение на талибаните остава в провинция Панджшер в северната част на страната. Този регион, населен с етнически малцинства, основно таджики, вече е служил като плацдарм за борба с талибаните в края на 1990-те години.

"И дума не може да става да преустановим борбата. Нашата съпротива тук, в Панджшер, едва започва", заяви Ахмад Масуд, който застана начело на съпротивата. Това заявление Ахмад Масуд направи в интервю за френското списание "Пари мач", дадено на 21 август.

Ахмад Масуд е син на известния полеви командир Ахмад Шах Масуд (1953-2001), с прякор Панджшерския лъв, който навремето беше лидер на Северния съюз, сплотил в борбата таджики, пущуни, узбеки, азери, хазарейци и други етнически общности, отначало против съветския режим, а след това и против талибаните.

Запитан относно слуховете, че бойци от неговите редици се предават на талибаните, обградили долината, Ахмад Масуд ги определи като дезинформация и пропаганда.

През изминалия уикенд говорител на Националния фронт за съпротива, на който Ахмад Масуд е един от лидерите, заяви пред Франс прес, че неговото движение е готово да окаже съпротива на всякаква агресия на талибаните, но също и да преговаря с тях за съставяне на инклузивно правителство.

"Да говорим е едно, но да се предадем е нещо друго. Можем да говорим. Във всички войни, хората говорят", заяви Ахмад Масуд. "Но ви повтарям, че и дума не може да става за моите командири и за мен да се предадем", заяви Масуд, който пред "Пари мач" заяви още, че той е "човек на мира".

"Но няма да приема никога един наложен мир, чиято единствена заслуга ще бъде да се донесе стабилност", подчерта той.

Талибаните са заели позиции недалеч от провинцията в съседни региони.

Кой е Ахмад Масуд и има ли шансове

Ахмад Масуд е получил образование в Кралската военна академия в Сандхърст (Великобритания). Той се е върнал в Афганистан през 2016 г. и от 2019, без да има опит на полеви командир, е започнал да прави опити да възроди делото на своя баща - да създаде коалиция от бойци в северните райони на страната. От тази година Масуд провежда митинги, вербува съмишленици, търси контакти със САЩ, Великобритания, Франция, Индия, Иран и Русия. Това написа кореспондентът на ТАСС Дария Вавилина в свой анализ, който БТА помести на 24 август.

Източници в редиците на съпротивата разказаха пред ТАСС, че Масуд младши сега се опитва да намери подкрепа от други страни, за да сформира антиталибанска коалиция. Очевидно е обаче, че в настоящия момент неговите сили няма да могат да дадат сериозен отпор на талибаните, които, впрочем, засега не търсят ескалация и декларират, че имат намерение да решат въпроса по мирен път.

Както обясни изтоковедът, научният сътрудник на Свободния университет в Берлин, докторът по политология Сергей Богдан, "(през) последните няколко години силите за съпротива предчувстваха неизбежния колапс на действащото правителство и се опитваха да се подготвят за това". По думите му "те са търсили задгранични спонсори, но не са намерили международна подкрепа и сега това е фактически дезорганизирано хаотично движение".

"Не мога освен това да забравя историческата грешка на онези, от които допреди осем дни, в Кабул, поисках оръжия. И те ми отказаха. И тези оръжия, тази артилерия, тези хеликоптери, тези танкове американско производство, са днес в ръцете на талибаните", изрази съжаление Масуд.

Силите на съпротивата твърдят в социалните си мрежи, че на тяхна страна са около 100 хиляди бойци из цялата страна, но те все още не са организирани. Според плана противниците на талибаните изчакват всички сили да се съберат в Панджшерското дефиле и тогава ще влязат в битка с талибаните. Източникът от силите на съпротивата отклони въпроса на ТАСС за приблизителния брой на бойците в Панджшер в момента, но посочи, че сред тях има бойци от редовната армия, пише Дария Вавилина.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Мирза Мохамад Ярманд подчерта в интервю пред "Ню Йорк таймс", че Масуд "живее в друго време, нямайки опита, повлиял на неговия баща", за да повтори неговия успех.

Освен необходимата за настоящия момент подкрепа големи съмнения будят и вътрешните ресурси на движението. Както подчерта изтоковедът Сергей Богдан, силите на съпротивата сега нямат такива бойци, каквито имаше Северният съюз след афганистанската война (1979 - 1989).

Тъй като за талибаните е особено важно да си осигурят легитимност, може да се предположи, че те ще демонстрират гъвкавост, за да не допуснат ескалация в условията на етническа и религиозна нееднородност и нова спирала на гражданската война, отбелязва Дария Вавилина.