Сръбското правителство прие на заседание днес изменения в Конституцията, с които цели постигане на по-независима съдебна система и по-самостоятелна прокуратура, като част от процеса на евроинтеграция, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Целта на измененията е да се подсили върховенството на закона и да се увеличи правната сигурност, както и да се изпълнят задълженията, поети в процеса на европейска интеграция на Република Сърбия.

Най-важното изменение, според съобщение на сръбското правителство, цитирано от Танюг, е, че Народната Скупщина вече няма да избира съдиите - тази функция се прехвърля върху Висшия съдебен съвет. Същият орган ще ръководи и процесите, свързани с работата на съдебните заседатели - функция, която до този момент изпълняваше министерството на правосъдието.

Висшият съдебен съвет има статут на независим държавен орган, което ще осигури независимостта на "съда, съдиите, председателя на съда и съдебните заседатели", посочва правителството.

С новите изменения в Конституцията се определят процедурите, свързани с функционирането на прокуратурата, съдилищата, Висшия съдебен съвет и Висшия съвет на прокуратурата с цел осигуряване на по-голяма самостоятелност и стабилност на съдебната система.

Конституционните изменения в съдебната система бяха гласувани на референдум в началото на миналата година, напомня Радио Свободна Европа. Очаква се сръбската Скупщина да приеме до 9 февруари гласуваните от правителството изменения.