Полицейски служители от мисията на ЕС (ЕУЛЕКС) бяха разположени в населеното със сърби северно Косово, съобщи ръководителят на мисията - шведът Ларс-Гунар Вигемарк, пред косовско-сръбския информационен портал kossev.info, предаде ДПА.

Разполагането става на фона на възникналото напрежение около наредбата на косовското правителство за пререгистрация на автобилите със стари сръбски табели.

Сто тридесет и пет европейски полицаи патрулират пеша, запълвайки празнината в сферата на сигурността, оставена от косовските сръбски полицаи, които подадаха оставки в знак на протест срещу наребдата за регистрационните номера.

"Ние не можем да поемем работата на косовската полиция и да я заменим", предупреди Вигемарк.

Наредбата на правителството на Косово забранява на сърбите в северната част на страната да продължат да използват регистрационните табели и документите за превозни средства, издадени от съседна Сърбия. Според регламента те трябва да бъдат заменени с косовски регистрационни табели и документи.

Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово, провъзгласена през 2008 г., претендира за неговата територия и открито подкрепя онези косовски сърби, които се противопоставят на властта на косовското правителство. Това включва и престъпни банди, които например подпалват колите на онези малцина косовски сърби, които са пререгистрирали автомобилите си, отбелязва ДПА.

Регламентът влезе в сила в началото на месеца след няколко отлагания поради сръбски протести. Понастоящем шофьорите със сръбски регистрационни номера получават само предупреждения. От следващата седмица обаче ще може да се налагат глоби.

В началото на месеца представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки от постовете си в знак на протест срещу уволнението на висш сръбски полицай, който не уважи решението на правителството за смяна на регистрационните номера на автомобилите, съобщи Асошиейтед прес.