Ирански демонстранти подпалиха днес британско знаме пред сградата на британското посолство в Техеран на фона на дипломатическото напрежение с Лондон след краткото задържане на британския посланик в Ислямската република, предаде Франс прес.

"Смърт на Великобритания", "Смърт на САЩ", "Смърт на Израел", скандираха около 200 протестиращи, събрали се пред сградата на посолството. Освен британското знаме протестиращите изгориха и израелското знаме.

По-рано британският посланик в Иран Роб Макеър бе повикан във външното министерство в Техеран, където му беше връчен протест за това, че вчера е присъствал на "незаконна" протестна акция в столицата в памет на жертвите на катастрофата с украинския пътнически самолет, който беше свален по погрешка от иранската ПВО, съобщи на сайта си външното министерство, цитирано от Ройтерс.  На срещата на Макеър било напомнено, че присъствието на чуждестранен посланик на незаконни събрания не съответства на задълженията му като политически представител на друга страна.

Вчера агенция Тасним съобщи, че иранските правоохранителни органи са задържали Макеър и след няколко часа го пуснали, след като той се опитал да ръководи действията на тълпата по време на демонстрация около Технологическия университет "Амир Кабир". Самият дипломат заяви, че не е участвал в демонстрацията, а е искал само да почете паметта на жертвите на катастрофата на украинския боинг, при която загинаха всичките 176 души на борда.

Днес иранското народно опълчение "Басидж" организира масова демонстрация пред посолството на Великобритания в Техеран. Участниците настояват за незабавно закриване на британското дипломатическо представителство в иранската столица. Те скандират лозунги с искане да се прекрати намесата на Лондон във вътрешните работи на Ислямската република.

"Басидж" е полувоенна организация от доброволци, които осъществяват надзор за спазването на закона и религиозните норми. Числеността им е около 10 млн. души. "Басидж" влиза в състава на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Същевременно ТАСС съобщава, че по улиците на Техеран са се появили траурни плакати, посветени на катастрофата с украинския самолет, за който Иран призна, че е бил свален погрешка от иранските военни на 8 януари.

На много от плакатите се вижда нарисуван самолет от много човешки сърца на черен фон, на други плакати картата на Иран е нарисувана от много листа на рози. На плакатите се появява и цифрата 176, която напомня за жертвите на катастрофата. На плакатите пише: "Ние всички страдаме" и "Съболезнования на семействата на загиналите".

Вижте снимки >>

Днес се съобщава за нови протести в два университета в Техеран, предаде ДПА.

Няколкостотин души участваха в митинги в университетите Шахид Бехешти и Аламех Табатабаи, според иранската агенция ИСНА. По време на протестите беше отдадена и почит на загиналите в самолетната катастрофа. Много от участниците в демонстрациите призоваха отговорните за свалянето на самолета да подадат оставки.

За протести се съобщава и в други части на Техеран. Полицията се е намесила, за да разпръсне демонстрантите, като е използвала и сълзотворен газ, според непотвърдени медийни информации.