Около 330 души са изправени пред съда, предава Франс прес от Синкан, край Анкара.

Мнозина от тях, ако бъдат признати за виновни, рискуват доживотни присъди за съучастие в опит да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган.

Обвиняемите в опит да убият президента в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г., отговарят в отделен процес, който започна по-рано този месец.

Но и заподозрените по днешното дело са обвинени в убийства и опити за убийство. Много от тях са от военно училище в Анкара, подготвящо командири за артилерията и ракетните войски.

Сред повдигнатите обвинения са и опит за отстраняване на правителството и парламента в Република Турция и възпрепятстване на тези институции да си вършат работата.

Над 240 от подсъдимите в Синкан са задържани под стража, уточнява държавната Анадолска агенция.

Делото се гледа в зала към затвора в Синкан, където са взети сурови мерки за сигурност. Камион с водно оръдие е разположено в близост, а дрон контролира от въздуха мястото, където пристигнаха семействата на подсъдимите.

В съдебната зала в която има места за 1558 души, охранители плътно обграждаха заподозрените, излизащи да дават показания.

Първият заподозрян, кадетът Абдулкадир Кахраман, каза пред съда, че на войниците в онзи юлски ден било съобщено от техния командващ че е имало терористично нападение и им били раздадени боеприпаси.

Други заподозрени направиха подобни изявления, включително Ариф Озан Демир, който каза на съдебния състав, че командирът им казал, че е имало нападение и че трябва да бъдат "готови"

Анкара сочи като виновник за неуспелия преврат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в в САЩ.

Турция нарича движението на Гюлен терористична организация и заподозрените в процеса в Синкан са обвинени също, че принадлежат към въоръжена терористична групировка.

Процесът е сред няколкото, които започнаха този месец в различни места в страната, припомня АФП. Един от тях от тях е в западния град Мугла, къдетго 47 души са обвинени , че са опитали да убият Ердоган.