В САЩ намалява броят на поддръжниците на изпращането на оръжия за Украйна и на икономическата помощ за Киев. Расте и броят на поддръжниците на преговорите между Украйна и Русия. Това сочи проучване на Чикагския съвет по глобални въпроси.

Броят на привържениците на икономическата помощ за Киев спадна от 78% (март) на 66% (ноември). Броят на тези, които са съгласни с доставките на оръжия за Украйна, е намалял от 79% на 65%.

47% от американците смятат, че Вашингтон трябва да настоява пред Киев да постигне мирно споразумение възможно най-скоро (през юли този процент беше 38%). В същото време 48% заявяват, че САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна, докато е необходимо (58% през юли).

Общо 40% от американците смятат, че подкрепата за Украйна трябва да се запази на сегашното ниво за неопределено време. 27% смятат, че САЩ трябва да се намесят пряко в конфликта и да го прекратят. В същото време 29% смятат, че помощта за Киев трябва да бъде спряна.

В същото време подкрепата за санкциите срещу Русия почти не се е променила от пролетта насам, като е спаднала с два процента до 75 на сто.

Равен е броят на американците (по 26%), които смятат, че Украйна или Русия имат предимство на бойното поле. В същото време 46% смятат, че нито една от страните няма такова предимство.

САЩ подкрепят връщането на Украйна на териториите, които бяха завзети след 24 февруари, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на конференцията на Wall Street Journal WSJ CEO Summit.

"Съсредоточени сме върху това Украйна да разполага с всичко, от което се нуждае, за да се защити, за да отвърне на руската агресия, да си върне територията, която е окупирана от 24 февруари, както и да се увери, че разполага с икономическа и хуманитарна подкрепа, за да се противопостави на това, което се случва в страната всеки ден. Това е нашата цел", казва той.

Връщането на територията, която е окупирана от 24 февруари означава, че това изключва територията на Крим, Донецк и Луганск.

В същото време Блинкен не коментира намерението на Украйна да освободи Крим, като се позова на невъзможността да се говори за Украйна без Украйна.