Рекордно висока глоба беше наложена на верига книжарници в Унгария. Причината - продажба на неподходящи книги с хомосексуално съдържание, без те да бъдат опаковани в прозрачно фолио, съобщи БНТ.

Сумата, която веригата трябва да плати, е 12 милиона унгарски форинта или 32 хиляди евро и е най-високата глоба, налагана в историята на търговията с книги в Унгария.

Книгата в основата на казуса е графичният роман "Сърцебиене" на Алис Осман, който разказва за любовта между две момчета.

Санкционирането на книжарниците е по силата на спорния "Акт за защита на детето", приет от унгарските власти през 2021 година. Това е първото в Европа законодателство, чиято цел е да се бори с джендър идеологията в училищата.

Според закона за защита на децата хомосексуалността е приравнена с педофилията. Той забранява на книжарниците да продават книги, в които по какъвто и да е начин се говори за хомосексуалност, транссексуалност, смяна на пола или "сексуалността като самоцел", в раздела за книги за младежи. Задължени са и да ги опаковат във фолио, за да не могат да бъдат разглеждани. Според закона подобно съдържание не може да бъде предоставяно на лица под 18 години.

Според критиците му обаче, той не само не защитава правата на децата, но и ги излага на риск. "Законът е толкова витиеват и обтекаем, че търговците на книги не са наясно как точно да го спазват", казва Кристиан Ниари - един от директорите на глобената верига книжарници.