Половин милион жители на град Сао Пауло снощи все още бяха без електричество, три дни след като буря събори електропроводите и остави на тъмно големи части от най-големия бразилски град, предаде Ройтерс.

Бурята изпочупи клони и събори стотици дървета, които паднаха върху електропроводи и първоначално без ток останаха 2,1 милиона души в Сао Пауло, съобщи местното енергоразпределително дружество.

"Бурята беше ужасна. Нямах ток, нямах мобилен телефон и нямаше гориво в петък", каза дърводелецът Денилсон Лауриндо, който упреква градската управа, че не е подрязала дърветата по улиците, добавя БТА.

Той каза, че енергоразпределителното дружество е обещало да възстанови доставките на електроенергия днес.

Дружеството съобщи, че е възстановило захранването на 76% от своите потребители но снощи 500 000 души все още бяха без електричество.

Компанията, която е вторият по големина дистрибутор на електроенергия в Бразилия и е собственост на италианската енергийна група "Енел", заяви че бурните ветрове, които удариха Сао Пауло в петък, са нанесли сериозни щети на електроразпределителната мрежа.

Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино заяви, че правителството ще поиска от компанията обяснение за прекъсването на електрозахранването.

Прокуратурата на щата Сао Пауло заяви, че ще разследва защо толкова много потребители в града са останали без електричество и дали дружеството разполага с достатъчно служители, за да се справи с извънредните ситуации в районите, които обслужва.