Великобритания и светът се простиха днес с покойната британска кралица Елизабет Втора, както традицията повелява.

След религиозната служба в Уестминстърското абатство, на която бяха над 500 високопоставени гости - президенти, монарси, принцове и премиери, множество хора по улиците на Лондон отдадоха почит към кралицата, която прекара на престола цели 70 години.

В абатството бяха американският президент Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон, британският премиер Лиз Тръс, българският държавен глава Румен Радев, последният български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски, бивши британски премиери - Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън.

Днешният ден, белязан от церемонии, започна със затварянето на вратите на Уестминстър хол, където се намираше ковчегът с тленните останки на кралицата през последните дни и където стотици хиляди хора имаха възможност да ѝ кажат последно "сбогом".

Ковчегът бе транспортиран до Уестминстърското абатство с помощта на оръдеен лафет, след който вървяха гайдари, крал Чарлз Трети и синовете му, принцовете Уилям и Хари.

Ковчегът бе внесен в абатството, където Елизабет Втора е сключила брак и е била коронясана. Преди службата камбана удари 96 пъти за една минута в чест на кралицата, която почина на 96-годишна възраст. След службата бе запазено двуминутно мълчание, а след това прозвуча националният химн на Обединеното кралство.

Ковчегът бе изнесен от абатството и отново бе положен на оръдеен лафет, с който потегли на последна процесия през центъра на Лондон. Крал Чарлз Трети и други високопоставени представители на британския кралски двор вървяха след ковчега, следвани от десетки хиляди хора. При Арката на Уелингтън ковчегът бе прехвърлен на катафалка, за да бъде превозен до Уиндзорския дворец, който се намира извън Лондон.

Елизабет Втора ще бъде погребана в комплекса на Уиндзорския дворец, до гроба на съпруга си принц Филип, който почина миналата година.

Събитието днес вървя успоредно с въоръжена операция, в която участваха патрулиращи служители на реда.

По покривите на сградите имаше снайперисти, докато траурният кортеж преминаваше по улиците.

Полицията и службите за сигурност винаги са нащрек за евентуални нападения с хладни оръжия, взривяване на бомби и всякакви други възможни терористични заплахи или инциденти.

 

Румен Радев е на церемонията в компанията на своята съпругата си Десислава и посланика ни в Лондон Марин Райков.

Снимка: БТА/

Ето как премина днешният ден:

В 10 часа отвориха вратите на Уестминстърското абатство. Чуваше се музика по желание на кралицата - шотландски гайдари и барабанисти, заедно с Кралските ВВС и гурките.

В 11:52 ковчегът пристигна в абатството.

Погребението в Уестминстърското абатство започна в 12 часа на обяд.

12:40 - Кралското семейство пристигна в Уестминстърското абатство, за да присъства на церемонията. 

12:35 - Принцесата на Уелс Кейт и кралицата-консорт Камила, заедно с принц Джордж и принцеса Шарлот също пътуват към Уестминстър Хол.

В 12:44 От Уестминстър хол до Абатството потегли оръжеен лафет - върху него е положен ковчегът на кралицата. Той е теглен от 142 моряци. Зад него вървят крал Чарлз Трети и принцовете Уилям и Хари. Този лафет е използван за първи път при погребението на кралица Виктория.

За последен път държавно погребение е имало през 1965 г, по време на погребението на Уинстън Чърчил.

В 12:55 ч. прозвуча клаксонът "Последна публикация". Следва двуминутно мълчание в Църквата и в цялата страна. Камбаната би 96 пъти, колкото са годините на Кралицата.

От 13 часа е пуснат националният химн. За първи път той е с променен текст. В него вече се пее "God save the King!". След това ковчегът се изнася от църквата и се отвежда с процесия до арката на Уелингтън - отново придружен от кралски особи. Съпругата на краля Камила, принцеса Кейт, херцогиня Меган и графиня Софи, съпругата на принц Едуард, се придвижват с кола.

Биг Бен гърми по време на процесията и в Хайд парк се стреля с оръжеен салют.

В 13:07 започна траурната служба в Уестминстърското абатство. Отправя се молитва за Елизабет Втора като път към вечността. Проповедта произнася Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби. 

"В добре известна реч, произнесена за 21-вия ѝ рожден ден, Нейно покойно величество заяви, че целият ѝ живот ще бъде посветен на службата на страната и Британската общност. Рядко има обещания, които са толкова добре спазени", каза архиепископът. "Тя беше "жизнерадостна, имаше силно присъствие и въздействие върху живота на мнозина", добави Уелби, цитиран от Пи Ей мидиa.

Уелби отбеляза по време на погребението, че "малцина лидери са получавали такъв изблик на любов, какъвто видяхме към Елизабет Втора".

"Тук, където кралица Елизабет Втора се омъжи и бе коронясана, се събират хора от цялата страна и цялата Британска общност, и от страните по света, за да скърбим за загубата си, за да си спомним дългия ѝ живот на безкористна служба, и уверено да я предадем на милостта на Господа - нашия творец и изкупител", каза по време на траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, неговият предстоятел Дейвид Хойл.

Музиката в абатството се изпълнява на орган, което прави усещането още по-тъжно. Специално е поръчано хорово пеене. Произведението, което е избрано, е композирано от майстора на кралската музика Джудит Уеър. То е вдъхновено от непоклатимата християнска вяра на кралица Елизабет. Всички присъстващи се включиха да пеят.

13:15 - Почитаемата баронеса Скотланд, генерален секретар на Британската общност, прочете първия урок.

13:20 - Светско лице (цивилна жена) цитира откъси от Библията. 

Откъс от Светото писание прочете и министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс.

13:00 - След това церемонията продължи с проповед на архиепископа на Кентърбъри. Той прочете думите: "Ще се срещнем отново". "Нашите души ще го приемат....Всички ние ще се изправим пред милостивия съд на Бога..." Нека всички да кажат "Ще се видим отново", заключи ерхиепископът.

От 13:44 звучат следващи химни в Уестминстърското абатство. Това е новото в програмата.

На събитието са архиепископите на църквите на Уелс, Шотландия, Северна Ирландия. Различни представители на конгрегацията отправиха молитви и благодарности към кралицата.

В 14:00 ковчегът пристига в арката на Уелингтън, където се прехвърля на катафалка за транспортиране до Уиндзор. Войниците се сбогуваха с кралицата с военен поздрав и националния химн. След това кралското семейство се отправя към Уиндзор.

Кралица-консорт Камила и правнуците на Елизабет Втора

Снимка: GettyImages

В този момент прозвуча траурна мелодия, изпълнена от личния гайдар на Нейно Величество - майор Пол Бърнс.

В 14:05 започва процесия през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът ще бъде качен на катафалка, която ще го откара до Уиндзор - мястото, което кралицата винаги го е наричала свой дом.

Процесита излиза от Уестминстърското абатство

Снимка: GettyImages

14.10 ч. - Гвардейците изнасят ковчега от Уестминстърското абатство след края на службата. Той отново е положен върху оръжейния лафет. Тръгва дълга пешеходна процесия през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът ще бъде качен на катафалка, която ще го откара до Уиндзор. Зад ковчега са крал Чарлз Трети, кралицата-консорт Камила, принцеса Ан, принцовете Андрю и Едуард, както и принцовете Уилям и Хари със съпругите си Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. На церемонията присъстват и двете по-големи деца на принц Уилям и Кейт Мидълтън - принц Джордж и принцеса Шарлот, които също се включиха в процесията.

Престолонаследникът Уилям

Снимка: GettyImages

Десетки хиляди хора са се събрали в Лондон, за да видят откъде ще мине кортежът.

От 15.00 ч. ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора потегли на оръдеен лафет от Уестминстърското абатство на последна процесия през центъра на Лондон.Там кралицата прекарва доста дълго време през Втората световна война. Следва дълга процесия. 

Крал Чарлз Трети

Снимка: GettyImages

15.15 Траурното шествие преминава през Хайд парк. Проехтяват топовни салюти, с които военните от Общността на нациите, на които Елизабет Втора е главнокомандващ, я почитат за последно. Бият камбаните на Биг Бен в траурен интервал - общо 70 пъти. Процесията е дълга 5 км. 

15.34 Процесията премина от Площада на парламента през ул. "Уайтхол", където са разположени повечето правителствени сгради, площада за паради на конната гвардия, през улица"Мол" и стигна до Уелингтънската арка на входа на Хайд парк. Там ковчегът бе прехвърлен от оръдейния лафет на катафалка, която потегли към замъка "Уиндзор".

Хиляди хора посрещат катафалката с викове и ръкопляскания, те хвърлят цветя.

Ковчегът стигна Арката на Уелингтън

Снимка: GettyImages

От 18.00 ч. е службата в параклиса "Сейнт Джордж". 

На ковчега са короната и жезълът на Елизабет Втора

Снимка: GettyImages

18.10 ч. - Катафалката с ковчега на кралица Елизабет II пристигна пред параклиса "Сейнт Джордж".

18.12 ч. - Гвардейци внесоха ковчега в паракрлиса "Сейнт Джордж", където започна службата в памет на Нейно Величество пред около 800 присъстващи. Сред тях са служители, работили десетилетия за кралицата.

В службата е включен ритуал, ознаменуващ края на управлението на Елизабет II - това е свалянето на имперската корона и златният скиптър от ковчега.

Около 20.00 часа ковчегът на британската кралица Елизабет Втора беше изпратен към кралската крипта в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорския дворец. Така приключи и официалното държавно погребение на властвалия над седемдесет години монарх.

Лорд шамбеланът Андрю Паркър, който е най-високопоставеният служител на британския кралски двор, изпълни традицията, като прекърши на две своя "жезъл на службата" и го положи върху ковчега на кралицата - ритуал, който символизира края на неговата служба към покойния монарх, предадоха БТА и Асошейтед прес.

Високопоставеният църковник Дейвид Конър, който има ръководни функции в параклиса "Сейнт Джордж", отдаде почит на Елизабет Втора пред 800-те присъстващи, като заяви, че покойната кралица "е била непоколебима в своята християнска вяра, благодарение на която даде толкова много през своя живот".

"Във водовъртежа на бързо променящия се и често объркан свят, нейното спокойно и достойно присъствие ни даваше увереност да погледнем към бъдещето като нея - със смелост и надежда", допълни той.

Докато течеше изпращането на ковчега към кралската крипта, Конър прочете Псалм 103 и известното "Върви напред от този свят, ти, християнска душа". Траурната служба беше завършена от Кралския гайдар, който изпрати кралицата към криптата, а след това архиепископът на Кентърбъри благослови присъстващите, преди всички заедно да изпълнят британския химн "Бог да пази краля".

По-късно ковчегът на кралица Елизабет Втора, заедно с този на съпруга ѝ Филип, бе положен в мемориала на крал Джордж Шести, където почиват родителите на кралицата и сестра ѝ Маргарет.

Към 21.30 ч. Кралицата е погребана в мемориала на баща й,  крал Джордж Шести - в тесен кръг и без излъчване на живо от медиите. Тя е положена до своя съпруг принц Филип. Там са погребани още майка й Елизабет и сестра й принцеса Маргарет. Поръчан от покойната кралица, този параклис е част от параклиса Свети Георги. За разлика от други кралски особи тя няма да бъде положена в криптата на параклиса. Сега там е погребан принц Филип. Неговите тленни останки ще бъдат преместени в Мемориала според желанието на покойната кралица. 

Още снимки вижте ТУК

В кралската крипта се намират тленните останки на дълга поредица крале от XVIII и XIX век. Сред тях е Джордж Трети, починал през 1820 г.

Траурната процесия премина през Хайд парк

Снимка: GettyImages

Снимка: GettyImages

Припадна член на персонала на Бъкингамския дворец

Снимка: GettyImages

Румен Радев: Нейно величество остави толкова ярка следа в световната история

Малко са личностите като нейно величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ". Това каза пред журналисти в Лондон президентът Румен Радев. Вчера българският държавен глава заедно със съпругата си Десислава Радева се поклониха пред тленните останки на кралицата.

"Срещите с нея остават незабравим спомен за мъдрост, доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие", каза още Радев. По думите му неслучайно дори в смъртта си кралица Елизабет II продължава да ни обединява. "Не само своите сънародници, които чакат с дни, за да се поклонят пред нейната памет, но и целият свят с масовото присъствие на днешната церемония", заяви държавният глава. Румен Радев поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал.

"Вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет II. Вярвам, че водени от общи ценности и интерес нашите две страни ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа", завърши Румен Радев.

Байдън: Кралицата ми напомня на мама

Американският президент Джо Байдън разказа днес в Лондон една шега между него и Елизабет Втора. Той заяви, че кралицата напомняла на майка му.

"Тя имаше онзи поглед, като "добре ли си? Мога ли да направя нещо за теб? От какво имаш нужда? И след това "увери се, че правиш това, което трябва да правиш. Тя се отнасяше към хората с достойнство. Спомням си, че кралицата ме покани в замъка на чай. Шегувахме се, защото изяждах всичките бисквити, които ми даваше", сподели Байдън.

Той описа покойния монарх като "достоен" и "почтен", говорейки в Ланкастър Хаус, след като поднесе съболезнованията си в официалната книга за покойния монарх.

"Вие бяхте щастливи да я имате в продължение на 70 години, ние всички бяхме. Светът е по-добър заради нея", каза президентът на САЩ.

Байдън беше придружаван от първата дама на САЩ - Джил, а до тяхната двойка седеше полският президент Анджей Дуда заедно със съпругата си.

Снимка: БТА

Преди това той се поклони пред кралицата и в Уестминстър хол. Там почит отдадоха и други световни лидери. Скрита от погледите остана и първата дама на Украйна Олена Зеленска. Преди двете минути на мълчание в памет на кралицата съпругата на Чарлз - Камила, говори искрено за монарха. Споделя за любовта ѝ към конете и за това, че е успявала да разграничи личния си живот от обществените задължения.

"Кралицата имаше "чудесни сини очи", но погледът ѝ може да бъде пронизващ, ако "се осмелите да поставите под съмнение" познанията ѝ в конния спорт, тогава, когато отиде в Шотландия през август, знайте, че това беше моментът, в който тя се забавляваше", посочи Камила.

Още приживе кралицата посочи и каква титла ще носи Камила, когато Чарлз стане крал. А именно - кралица-консорт.

Снимка: БТА