Германската крайна десница е изправена днес пред важен изборен тест, в момент когато въпреки много благоприятните социологически проучвания, срещу нея се надига безпрецедентна вълна от протести в цялата страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Партията "Алтернатива за Германия" се надява на победа на местните избори в окръг Заале-Орла в източногерманската провинция Тюрингия. Нейният кандидат Уве Труме получи 45,7% от гласовете на първия тур, изпреварвайки християндемократическия конкурент, който събра 33 на сто.

Днешният резултат ще има отзвук далеч отвъд местното равнище. Защото от около две седмици АзГ е изправена пред широкомащабна мобилизация на германското гражданско общество.

Няколко десетки хиляди души отново излязоха на улицата в събота, за да осъдят възхода на тази партия и опасностите за демокрацията, които тя представлява. В западния град Дюселдорф полицията съобщи, че 100 000 души са демонстрирали, а в северния град Оснабрюк са били 25 000.

Тези масови акции се провеждат след разкритията в пресата, които предизвикаха истинско земетресение в Германия. А те са, че в края на миналата година членовете на АзГ са обсъждали в Потсдам план за масово експулсиране на чужденци и "неасимилирани граждани" от страната, а също и вече такива, станали германски граждани.

Докато антимигрантската и антисистемна партия продължава от месеци да събира привърженици, проучване на института ИНЗА (Институт за нови социални отговори (Institut für neue soziale Antworten Insa), проведено след първите демонстрации срещу АзГ, показа спад до 21,5% срещу 23% преди това.

Демонстрациите "имат ефект", каза директорът на ИНЗА Херман Бинкерт пред всекидневника "Билд".

Остава да видим дали този спад ще се отрази на изборите в неделя, тъй като гласуването ще се проведе в един от бастионите на АзГ. Партията традиционно постига най-добри резултати в източногерманските провинции като Тюрингия.

АзГ се ръководи от динамика, подхранвана от увеличаването на имиграцията и непопулярността на правителството на социалдемократическия канцлер Олаф Шолц, който е на власт от декември 2021 г.

Партията вече управлява окръг Зонеберг, също в Тюрингия след изборна победа през юни 2023 г.

Според всекидневника "Франкфурте алгемайне цайтунг" между 130 и 150 нови членове се присъединяват към крайнодясната партия всеки ден, а до края на годината броят на активистите й може да нарасне от 40 000 на 60 000.

"Трябва да се изправим пред фактите: злият дух излезе от бутилката", оплака се тази седмица пред всекидневника "Цайт" канцлерът Олаф Шолц, който досега по-скоро се стремеше да омаловажава възхода на партията.

Деловите среди също предупреждават за рисковете, свързани с развитието на опорните точки на АзГ, подчертавайки нуждата от чужда работна ръка и международна търговия. Наскоро крайнодясната партия посочи, че иска референдум за излизане от ЕС.

"Гласоподавателите наистина трябва да се запитат дали искаме да живеем в страна, в която се обсъждат такива въпроси", заяви Зигфрид Русвурм, ръководител на мощното индустриално лоби Бе Де И (BDI).

"Само ако хората се чувстват добре при нас, те ще дойдат и само тогава ще бъдем устойчиво привлекателни", каза Петер Адриан, президент на Германската търговско-промишлена камара.

В този контекст се чуват все повече и повече гласове за съкращаване на публичните средства за АзГ, особено след като партията е наблюдавана отблизо от разузнавателните служби. Нейните поделения в източните провинции Тюрингия и Саксония-Анхалт бяха поставени под наблюдение, тъй като позициите й се смятаха за много радикални.