Разследване на прояви на сексуално насилие в Германската протестантска църква (ГПЦ), чиито резултати бяха представени в четвъртък, разкри, че най-малко 1259 църковни служители са извършили различни злоупотреби през последните десетилетия, предаде ДПА. Установени са и 2225 жертви на сексуални посегателства, извършени от служители на всякакви длъжности, включително преподаватели, църковни музиканти и младежки лидери.

Независимите експерти, провели разследването, заявиха, че констатациите им са "само върхът на айсберга".

ГПЦ обединява основните протестантски деноминации в страната. В нея влизат предимно лутерански и калвинистки църкви, както и църкви на Пруския съюз. ГПЦ представлява около 19,2 милиона граждани с протестантско вероизповедание, което я прави втората по големина религиозна организация в Германия след Католическата църква.

ГПЦ инициира разследването през 2020 г. и отпусна финансиране в размер на 3,6 млн. евро с надеждата да разкрие структурите в църквите и религиозните сдружения, които биха могли да насърчават сексуални посегателства или злоупотреба с власт.

Понастоящем жертвите на сексуално насилие могат да кандидатстват за индивидуални доброволни обезщетения в размер от 5000 до 50 000 евро, като до края на 2022 г. са били подадени общо 858 заявления. Разследващият екип продължава работата си и се очаква да се появят данни за още случаи на посегателства.

Епископ Кирстен Ферс от Хамбург, която в момента е председателка на ГПЦ, каза, че е "дълбоко шокирана" от цялостната картина и може само да се извини на жертвите "от цялото си сърце". "Като институция ние сме виновни за безброй престъпления срещу безброй хора... Искрено съм потресена от ужасяващото насилие, упражнено върху толкова много хора в нашата църква", подчерта епископ Ферс.