След продължителни спорове в рамките на германското коалиционно правителство долната камара на парламента прие снощи законопроект, облекчаващ депортирането на неуспели да получат убежище лица.

Част от мерките, които включва законопроектът, са удължаване на срока на задържане, който цели да предотврати провал на депортациите в последния момент, съобщи ДПА.

С цел да се улесни депортирането на чужденци без право на престой, мерките включват удължаване на законовата максимална продължителност на задържането в очакване на депортиране от 10 на 28 дни. Освен това представителите на властите вече имат право да влизат и в други стаи в общи жилища, а не само в стаята на депортираното лице.

В миналото депортациите многократно са се проваляли, тъй като не е можело съответните лица да бъдат открити.

Законопроектът беше свален от дневния ред на последното заседание седмица преди Коледа, тъй като един от коалиционните партньори поиска подобрения. По настояване на Зелените сега се гарантира, че на засегнатите лица ще бъде осигурен адвокат, допълва БТА.

Законът предвижда и по-строги мерки срещу трафикантите на хора. Поради протести на правозащитни организации е добавен пасаж, който пояснява, че това не криминализира спасяването на бежанци в морето.

Гласуването в парламента в четвъртък идва в момент, когато десетки хиляди в Германия протестираха срещу предполагаемите крайнодесни планове за депортиране на милиони имигранти, включително някои с германско гражданство, както беше съобщено от разследваща медия миналата седмица. Шолц остро осъди заговора, начертан на срещата през ноември, за която се твърди, че включва и членове на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Германският парламент трябва да гласува в петък законопроект, който ще облекчи правилата за гражданство. Правителството твърди, че така ще се подпомогне и интеграцията на имигрантите. и икономика, която се бори с недостиг на квалифицирани работници.