Десни екстремисти нападнаха блогър в Германия. 13 души са задържани във връзка с атаката, предаде ДПА, като се позова на полицията.

Властите съобщиха, че маскирани хора се нахвърлили вчера следобед в западния германски град Дортмунд на 24-годишен мъж, който бе определен като блогър, информира БТА. Един от нападателите е откраднал камерата на младежа, който е пострадал леко.

Полицията е задържала заради атаката 13 души, сред които неуточнен брой десни екстремисти, известни на службите и с криминални досиета.

Инцидентът стана след няколко протеста през уикенда в Германия, включително в Дортмунд, срещу крайната десница, отбелязва ДПА.

Хиляди германци се събраха вчера и пред Бундестага в Берлин на протест срещу партия "Алтернатива за Германия" и десния екстремизъм, който смятат, че настъпва.

Протестите бяха провокирани от подозрения за крайнодесни планове за депортиране на милиони имигранти, включително някои с германско гражданство. Недоволството избухна именно след медийно разследване миналата седмица, че в тайния заговор за крайните мерки е замесена и "Алтернатива за Германия".

Канцлерът Шолц в същото време осъди заговора, който е бил обсъждан на тайна среща през ноември. Твърди се, че в нея са участвали и членове на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", а впоследствие от партията го отрекоха.