На 7 декември 1941 г. сутринта японски бомбардировачи нападат американската военноморска база Пърл Харбър на Хавайските острови. Загубите от страна на САЩ са 19 потопени кораба, 188 унищожени самолета, 2395 загинали американски военнослужещи. Япония губи 29 самолета, а жертвите са 64 души. Атаката е повод САЩ да се включат във Втората световна война (1939-1945).

Нападението идва на фона на преговори между Япония и Съединените щати след наложена търговска блокада от англо-саксонските държави, която заплашва бъдещето на японската текстилна индустрия, става известно от информация в архивите на БТА от ноември-декември 1941 година. В бюлетините са цитирани информации от чужди медии, които свидетелстват за изненадващата атака:

"Най-гъсто населената въздушна база бе нападната от японски самолети малко след 8:00 часа /местно време/. Никой не даваше вяра на съобщението, когато две радиостанции съобщиха, че островът е нападнат, но когато бомбите започнаха да падат над разни части на града и разни въздушни и морски постове и бази, стана ясно, че Япония се старае да унищожи американските предни постове в Тихия океан", съобщава дописникът на "Нешънъл бродкастинг корпорейшън" в Хонолулу съобщава за нападението срещу Хавай, цитиран от Ройтер.

Снимка: AP/БТА

Ето какво пише още в бюлетините на БТА за атаката над Хавайските острови преди 82 години:

Вашингтон, 7 декември 1941 г. /Ройтер/ Председателят Рузвелт съобщи, че една японска въздушна ескадрила е нападнала базата Пърл Харбър на Хавайските острови.

Председателят Рузвелт съобщи още, че е било извършено нападение и срещу всички морски и военни бази на острова Оаху, най-важния от Хавайските и морските бази в Манила /Филипинските острови/.

***

Хонолулу, 7 декември 1941 г. /Ройтер/ Според първите съобщения, нападащите бомбардировачи са нанесли два удара, единият от които върху летище Хикхам, база на въздухоплавателните сили на остров Оаху, и другият - върху Пърл Харбър, с който са били подпалени бензиновите резервоари. Американската противовъздушна отбрана е открила огън и много бойни самолети са излетели в въздуха.

Снимка: AP/БТА

***

Вашингтон, 7 декември 1941 г. /Ройтер/ В една телеграма, получена тук от Токио, се съобщава, че японската императорска главна квартира е оповестила днес, че Япония е в положение на война със Съединените щати и Великобритания в западния Тихи океан, от тая сутрин призори.

***

Вашингтон, 7 декември 1941 г. /Ройтер/ Белият дом съобщи, че са нанесени тежки щети при японското нападение над Хавайските острови и че вероятно има много убити.

***

Ню Йорк, 7 декември 1941 г. /Ройтер/ Триста и петдесет души са били убити вследствие на едно пряко попадение върху летището в Хикхам, според дописника на "Нешънъл бродкастинг къмпани", който съобщава, от друга страна, че американският кораб "Оклахома" е бил нападнат в Пърл Харбър.

След атаката над Пърл Харбър Конгресът на САЩ гласува обявяването на война на Япония

Вашингтон, 8 декември 1941 г. /Хавас-ОФИ/ "Поисках от Конгреса щото положение на война да съществува между Съединените щати и Япония след нападението от 7 декември", е заявил г-н Рузвелт в посланието си до Конгреса. "Съединените щати бяха нападнати ненадейно и преднамерено от морските и въздушни сили на Япония. Нотата, връчена от г-н Курусу, не съдържаше никаква заплаха. Японското нападение беше подготвено от няколко седмици, ако не от няколко месеца. Нападението върху Хавайските острови причини значителни щети на американските имоти и много човешки жертви бяха дадени. Американският народ ще спечели крайната победа. Ние не само ще се защитаваме, но и ще осигурим щото този вид предателство да не ни заплашва никога вече. Ние ще постигнем непременно победата, която се пада на правото".

***

Вашингтон, 8 декември 1941 г. /Ройтер/ Конгресът гласува обявяването на война на Япония. Гласуването в Сената бе единодушно.

***

Вашингтон, 9 декември 1941 г. /Ройтер/ Председателят Рузвелт подписа декларацията за обявяване на война на Япония.

Поражения след атаката

Вашингтон, 8 декември 1941 г. /Хавас-ОФИ/ От Белия дом се съобщи, че през време на японското нападение срещу Хавайските острови един стар броненосец се обърнал, един разрушител бил унищожен и други кораби повредени. Били разрушени и относително голям брой самолети.

***

Токио, 8 декември 1941 г. /ГТА/ Японската главна квартира съобщава: два американски броненосци бяха потопени и два други броненосци и четири големи кръстосвачи бяха сериозно повредени край Хавай. Освен това, един американски самолетоносач се смята за загубен.

Близо до Гуам миночистачът "Пингвин" и четири американски търговски кораби бяха потопени. Освен това голям брой американски самолети бяха свалени близо до Хавай.

Загубите на японските въздушни сили са незначителни не е загубен нито един японски кораб.

***

Вашингтон, 8 декември 1941 г. / Хавас-ОФИ/ От Белия дом се съобщи, че през време на японското нападение срещу Хавайските острови са били унищожени японски самолети и подводници. Това комюнике на Белия дом, което е първото американско официално съобщение на военните действия, прибавя още, че общият брой на жертвите възлиза на около 3000 души, от които най-малко половината били убити. Дейната съпротива продължава в околностите на Хавайските острови. Според Белия дом, в островите били изпратени подкрепления от самолети и на корабите, самолетите и сухоземните съоръжения се извършвали поправки.

В комюникето се добави, че едновременно с о. Гуам и Хонконг са били нападнати и островите Уейк и Мидуей. Липсвали подробности по тези нападения.

***

Токио, 11 декември 1941 г. /ГТА/ Отделът на флотата при имперската главна квартира съобщава: В първия ден на войната бе съобщено, че японски подводници са потопили край Хонолулу един американски самолетоносач. Министерството на флотата съобщава сега, че се касае за американския самолетоносач "Лексингтън", с водоизместимост 33 000 тона.

***

Токио, 13 декември 1941 г. /Домей/ Морската секция на имперската главна квартира съобщава, че при морската битка в Хавай японските въздушни сили потопили американския броненосец "Аризона" от 32 600 т и един английски контраторпильор пред Малезия.

***

Вашингтон, 16 декември 1941 г. /Ройтер/ Департаментът на марината отбелязва, че малки подводници с екипаж от двама души са участвали в нападението срещу Пърл Харбър. Департаментът на марината съобщава, че тия подводници имат базата си на "кораби - щъркели".

В друга информация на Ройтер, запазена в архивите на БТА, се посочват повече подробности за тези японски подводници:

Вашингтон, 17 декември 1941 г. /Хавас - ОФИ/ Като описва японските подводници, чийто екипаж се състои само от двама души, едно изложение на американското министерство на флотата пояснява, че тия малки военни кораби са построени по начин да могат да се разрушават сами, ако това стане необходимо. Тия малки подводници носят по две торпили и около 300 килограма експлозиви, които могат да бъдат използвани или за разрушаването на самата подводница, или срещу определен обект. Съществува убеждението, че екипажът на тия подводници са готови на всичко, даже да дадат живота си, за да изпълнят задачата си. Екипажът им се състои от един офицер и един моряк. Тия подводници са толкова малки, че могат да бъдат пренасяни на мостика на един по-голям кораб и да бъдат пускани на вода от мостика подобно на спасителни лодки. Те имат дължина 12 метра и широчина 1,5 метра.