Папа Франциск не е призовал Украйна да се предаде в интервюто си за швейцарска телевизия, в което поиска страната да развее "бяло знаме"и да започне преговори за мир, уточни директорът на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.

Вчера Ройтерс публикува части от интервюто, което ще бъде излъчено на 20 март. Според извадки от текста Франциск призовава за спиране на огъня и за смелост за водене на преговори.

"Папата използва термина "бяло знаме" в отговор на въпрос на интервюиращия, който също се изрази така, като знак за спирането на вражеските действия, за примирие, постигнато със смелост за преговори", обясни днес Бруни в интервю за Лоренцо Бучела по Швейцарските радио и телевизия (Ер Те ЕС), информира БТА.

"Някъде в интервюто, докато говори за друг конфликт, но имайки предвид всякаква ситуация на война, папата ясно заяви: "Преговорите никога не са капитулация", добави той. 

Междувременно, докато думите му се тълкуват разнопосочно, папа Франциск отново отправи послание за мир по време на своята седмична молитва във Ватикана.

"Нека военните действия, които причиняват огромни страдания на цивилното население, да спрат възможно най-скоро", призова Светият отец и прикани вярващите да се молят "за мир" в Демократична република Конго, "както и в мъченическа Украйна и в Светата земя", предаде италианската агенция АНСА, цитирана от БТА. Папата също така изрази подкрепата си за народа на Хаити, предвид насилието в карибската страна. "Със загриженост и скръб следя тежката криза, засегнала Хаити, и насилието през последните дни", каза той.

Франциск наблегна и на близостта си с "нашите братя и сестри мюсюлмани" в началото на Рамазана - свещения за мюсюлманите месец.

От Кремъл защитиха Светия отец и разтълкуваха думите му като адресирани не към Киев.

Папа Франциск не се обръща толкова към Украйна, колкото към Запада, който използва страната като "инструмент за амбициите си", в своя призив за преговори за край на войната в интервю за швейцарска телевизия, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от италианската новинарска агенция АНСА и БТА.

"Начинът, по който аз го разбирам, е, че папата призова Запада да остави настрана амбициите си и да признае, че греши", каза Захарова.

Що се отнася до Русия, "ние никога не сме блокирали преговорите", добави тя.

"Днес всеки експерт, всеки политик, всеки дипломат ще разбере", че ситуацията в Украйна е "в мъртва точка", затова "много дипломати и държави призовават за преговори", изтъкна говорителката на руското външно министерство.

Междувременно днес предстоятелят на Украинската гръкокатолическа църква каза, че страната няма да се предаде.

"Украйна е ранена, но не е победена. Украйна е изтощена, но продължава да се държи", заяви архиепископ Святослав Шевчук.

"В Украйна никой няма да се предаде! И за всички онези, които гледат със скептицизъм на нашата способност да устоим, ще кажа: Елате в Украйна и вижте!", добави той.

Изказването на водача на Римокатолическата църква предизвика негативната реакция на Латвия по-рано.

Не може да капитулираме пред злото, каза латвийският президент Едгарс Ринкевичс, предаде Укринформ.

Той направи изявлението си в социалната мрежа "Екс".

"Човек не трябва да капитулира пред лицето на злото, човек трябва да се бори и да го победи така, че злото да развее бялото знаме и да се предаде", написа той.