САЩ са нанесли въздушни удари в Сирийската провинция Идлиб, без да предупредят Русия и Турция, предава агенция TACC. Бомбардировката е довела до множество жертви и разрушения, като това се посочва в изявление Министерство на отбраната на Руската Федерация.

То отбеляза, че САЩ са нанесли въздушни удари в района между селищата Маарет Мисрин и Кафер Хая в провинция Идлиб.

"Има много жертви и разрушения в населените райони, вследствие на ударите от страна на САЩ", се казва в съобщението. В него се подчертава, че ударът е нанесен в нарушение на всички предишни споразумения, тъй като САЩ "не са уведомили руската или турската страна за планираните действия".

Министерството на отбраната на Русия подчертава, че ударът, нанесен в район между населените места Маарет Мисрин и Кафер Хая, е в разрез с договореностите и застрашава примирието. Той е нанесен в зоната за деескалация и за него не са били уведомени предварително руската и турската страна, изтъква министерството. То заявява, че сирийската правителствена армия продължава и тази сутрин да спазва обявеното едностранно от нея примирие в Идлиб.

Вчера Централното командване на въоръжените сили на САЩ (Сентком) съобщи, че е атакуван от въздуха команден пункт на Ал Каида в Идлиб, съобщи Асошиейтед прес.

Тази първа такава атака на САЩ в Сирия от юли насам е срещу сили, "отговорни за заплахи срещу граждани на САЩ, наши партньори и невинни цивилни", се казва в съобщението. "Премахването на този обект допълнително ще намали техните възможности да извършват в бъдеще атаки и да дестабилизират района", каза говорителят на Сентком подполковник Ърл Брайн.

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права бе съобщил преди това, че при ракетна атака срещу събрание на въоръжени лица в Идлиб са убити най-малко 40 от тях.