Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е екзекутирала повече от 10 руски военнопленници и обвини Киев, че е извършил военни престъпления, които Западът игнорира, предаде Ройтерс.

Министерството се позовава на видео, разпространено в руски социални медии, което според него показва екзекуцията на руски военнопленници. Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да провери достоверността на кадрите, нито на твърденията на руското ведомство.

"Зверското убийство на руски военнопленници не е нито първото, нито единственото военно престъпление". "Това е разпространена практика на украинските въоръжени сили, активно подкрепяна от киевския режим и очевидно игнорирана от западните му покровители", се казва в изявление на министерството.

Видеото показва предали се руски войници, които лежат на земята в Макеевка в Донбас. След това се чува стрелба с автоматично оръжие и на кадрите се виждат около 12 мъртви тела. Не е ясно кога е заснето видеото, нито кой го е заснел, отбелязва Ройтерс.

"Публикуваните нови кадри с доказателства за масова кървава саморазправа на украински военни с невъоръжени руски военнопленници потвърждават жестоката същност на сегашния киевски режим начело със Зеленски, както и на тези, които го защитават и поддържат", заявява руското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев съобщи в "Телеграм", че ще изпрати видеото до редица международни организации. "Това е демонстративно, предизвикателно престъпление. То нарушава всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение с военнопленниците, нормите на международното право и просто на морала. Ще настояваме за реакция на международната общност и разследване, и вече не съм толкова песимистично настроен по този въпрос", пише Фадеев.

Той допълва, че смята да изпрати информация за клането в Макеевка до две хиляди адресата, сред които Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, "Амнести интернешънъл", Международния комитет на Червения кръст и други международни организации, политици, посланици, журналисти и правозащитници.

ЕС обмисля още санкции срещу Русия и подготвя законодателство за отнемане на руско имущество

В същото време ЕС подготвя оценка за въздействието от възможни нови санкции срещу Русия и Беларус, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той добави, че до заседанието на Европейския съвет през декември се очаква да бъде подготвен законопроект за отнемане на запорираното в ЕС руско имущество като част от мерките срещу Москва заради войната в Украйна.

Натискът ни над Русия не може да бъде отслабен при никакви обстоятелства, заяви чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси. Той допълни, че на ръководеното от него заседание държавите от ЕС единодушно са осъдили руския обстрел по украинска гражданска инфраструктура. Това е военно престъпление, заяви Бек.