Собственикът на руската частна паравоенна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че крайно необходимите боеприпаси за неговите бойци в Украйна ще бъдат изпратени от Москва, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става, след като Пригожин публично повиши тон и обвини руското военно ръководство в действия, оприличени от него на държавна измяна.

"Засега всичко е на хартия, но както ни увериха, основните документи вече са подписани", каза Пригожин.

"Искам да благодаря на всички онези, които ни помогнаха да направим това. Вие спасихте живота на стотици, може би хиляди момчета, които защитават своята родина, дадохте им шанс да продължат напред в живота", добави собственикът на "Вагнер", цитиран от БТА.

Пригожин публикува в Телеграм и видео от терена на бойните действия в Бахмут, откъдето поздрави всички воюващи с Деня на отечеството.

Пригожин е бивш затворник, а днес богат бизнесмен, който се занимава с кетъринг. Той излезе от сянката и се превърна във високопоставена обществена фигура в Русия, след като започна войната в Украйна и очевидно се радва на голяма степен автономност в провеждането на военни сухопътни операции.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се закани за украински триумф над Русия в изявление в навечерието на първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

"Украйна не се огъна и ще триумфира над руските войски и терор", каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Ние не се пречупихме, преодоляхме многобройни предизвикателства и ще триумфираме. Ще потърсим сметка на всички онези, които донесоха това зло, тази война на наша земя. Целия този терор, всички тези убийства, мъчения и грабежи", каза Зеленски в послание, публикувано в социалните мрежи.

Украинският президент отбеляза, че Русия е избрала "пътя на убиеца, пътя на терориста, пътя на грабителя", като е започнала тази война. Този "държавен избор" изисква "държавна отговорност за извършения терор", подчерта той.

По повод първата година от нахлуването на Русия в Украйна активисти в Лондон заляха с боя в цветовете на украинското знаме цялата улица пред руското посолоство в британската столица. 

Финландия пък обяви, че ще изпрати 3 танка танка "Леопард 2" на Украйна, съобщи финландското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

По-рано тази година Киев получи обещание от западните съюзници за доставката на модерни бойни танкове, които да помогнат за отблъскване на руската инвазия, докато Москва се опитва да напредне в Източна Украйна.

През януари финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната му ще се включи в европейската инициатива за доставка на бойни танкове на Украйна. Той добави, че Хелзинки няма да предостави голям брой машини.

Финландия, която има обща граница с Русия, дълга 1300 км., разполага с по-малко от 200 танка "Леопард 2".

Стойността на най-новия пакет от финландска отбранителна помощ за Украйна ще възлезе на около 160 милиона евро, в това число трите танка "Леопард 2" и обучението, свързано с използването им, съобщи министерството.