Евгений Пригожин, основател на руската наемническа група "Вагнер", обвини неуточнени длъжностни лица, че умишлено отказват на бойците му достатъчно боеприпаси в контекста на продължаващото съперничество между него и част от руския елит, предаде Ройтерс.

Някогашният предприемач в сферата на кетъринга Пригожин, който преди избягваше публичността, от началото на войната в Украйна преди година има все по-публична роля в руската политика, посочва агенцията, подчертавайки, че неговата група "Вагнер" е начело на продължаващата от месеци битка за град Бахмут в украинската Донецка област.

В седемминутно аудиопослание от днес очевидно ядосаният и емоционален Пригожин заяви, че от него се изисква "да се извини и да се подчини", за да осигури боеприпаси за войските си.

Говорейки на моменти с повишен тон и на моменти с обидни фрази, той каза: "Не съм в състояние да разреша този проблем, въпреки всичките ми връзки и контакти."

Пригожин заяви, че военното производство на Русия в момента е достатъчно за снабдяване на войските, които се сражават на фронта, и че трудностите с доставките, които изпитват неговите бойци, са резултат от умишлени решения.

"Тези, които ни пречат да спечелим тази война, съвсем пряко работят за врага", каза той.

От началото на конфликта Пригожин публично е във вражда с генералите и служителите на Кремъл, обвинявайки ги в недостатъчно усърдие при провеждането на кампанията срещу Киев, пише БТА. Най-остро той критикува министерството на отбраната, което обвинява, че се опитва да присвои заслугите за постиженията на "Вагнер" на бойното поле.

В аудиопосланието си Пригожин заяви, че неуточнените лица, които обвинява за недостига на боеприпаси, "ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии" и изпращали роднините си на почивка в Дубай, популярна дестинация за руския елит.

Миналата седмица Белият дом заяви, че групата "Вагнер" е дала повече от 30 000 жертви след нахлуването на Русия в Украйна, като около 9 000 от тях са убити по време на бойните действия. Около 90% от убитите в Украйна от декември насам са с присъди, заяви Вашингтон, напомняйки с това за вербуването от Пригожин на затворници за участие в бойните действия.

Борел призова държавите от ЕС да осигурят спешно за Украйна боеприпаси от собствените си запаси

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова днес държавите от ЕС спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси. Украинските войски спешно се нуждаят от големи количества боеприпаси, особено за танкове и артилерия, отбеляза той на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

Ясно е, че в следващите седмици е необходимо да има доставки от запасите на европейските въоръжени сили, а след това може да се организират европейски обществени поръчки за увеличаване на производството на боеприпаси. Трябва да използваме това, което имаме, посочи той.

Предстоящата пролет ще бъде решаваща, Русия струпва войски по фронта, 350 хиляди войници са вече там - почти два пъти повече, отколкото в началото на тази непредизвикана, неоправдана и пълномащабна война, довела до толкова жертви и престъпления срещу човечеството. Очевидно Русия предприема ново настъпление, трябва да продължим подкрепата за Украйна, за да спечели. Времето е решаващо, от скоростта зависят животи. Бързо трябва да отговорим не само с повече помощ, а с всичко необходимо, добави Борел.

Трябва да следим внимателно, ако Китай предостави (на Русия) смъртоносни оръжия, ще бъде много важно стратегическо събитие, за да използвам най-дипломатичните думи, за които се сещам. Ще изисква значителен отговор от наша страна, но това не се е случило засега, поясни върховният представител.

Борел изрази очакване в следващите часове или дни да бъдат преодолени оставащите пречки пред одобряването на новите санкции срещу Москва. Той призова да бъде подновена сделката с Русия, по която досега бяха изнесени 50 милиона тона украинско зърно.