Русия обтегна дипломатическите си отношения с балтийските страни на равнище до "шарже д"афер". Москва изгони днес посланика на Естония и понижава равнището на дипломатическите си отношения с балтийската страна. В отговор Талин реагира с реципрочна мярка, а Рига я последва солидарно.

През последните години зачестиха случаите, при които Русия и западни страни взаимно експулсират дипломати. Тази тенденция се засили още повече, след като руските въоръжени сили нахлуха в Украйна на 24 февруари миналата година. Това обаче е първият път след инвазията, когато става дума за взаимно експулсиране на посланици, отбелязва Франс прес.

Посланик Маргус Лайдре трябва да напусне територията на Русия до 7 февруари. Тази сутрин той беше извикан в руското министерство на външните работи, за да му бъде заявен решителен протест във връзка с действията на естонските власти.

От дипломатическото ведомство посочиха, че през последните години Естония целенасочено разрушава отношенията си с Русия, както и че "тоталната русофобия и култивирането на враждебност по отношение на нашата страна са издигнати от Талин в ранг на държавна политика". Като ответна мярка руската страна реши да понижи равнището на дипломатическото представително в двете страни до "шарже д"афер", съобщиха от руското Външно министерство.

Москва взе това решение, след като по-рано този месец Естония експулсира 21 руски дипломати и други служители на руското посолство.

Днес Талин обяви, че ще предостави за нуждите на украинската армия всичките си 155-милиметрови гаубици. Преди това Естония изпрати в Украйна противотанкови ракетни комплекси "Джавелин", гаубици, гранатомети и миномети.

Естония също ще експулсира руския посланик в отговор на аналогично решение на Москва.

"Спазваме принципа на реципрочност в отношенията с Русия", заяви днес в "Туитър" естонското външно министерство. То подчерта, че руският посланик трябва да напусне Естония в същия срок, с който разполага и естонският посланик в Москва, за да напусне Русия, а именно - до 7 февруари.

Естонският министър на външните работи Урмас Рейнсалу Урмас Рейнсалу заяви още, че Талин възнамерява да блокира движението на руски кораби в своята "прилежаща зона". Според анализатори обаче, практическите последици от едно такова решение може да се превърне в катастрофа и Талин няма да се съгласи с това.

Според действащите норми на международното морско право зоната на разстояние 12 морски мили от брега (около 22 километра) се счита за териториални води. Следващите 12 мили се считат за "съседна зона". Именно в тези води Естония възнамерява да спира руски кораби. Номинално, в рамките на тези граници, една държава все още може да упражнява ограничен контрол, за да предотврати нарушаването на своите митнически, данъчни, имиграционни или здравни закони и разпоредби. Въпреки това, в случай на тесни проливи (какъвто е Финският залив), като правило, страните се споразумяват помежду си да не си поставят взаимно "прът в колелата".

Същеременно външният министър на Латвия обяви, че поради продължаващата брутална руска агресия срещу Украйна и в знак на солидарност с Естония, държавата му също ще предприеме действия за понижение на дипломатическите си отношения с Русия.

"Поради продължаващата брутална руска агресия срещу #Украйна и в знак на солидарност с Естония, Латвия ще понижи нивото на дипломатическите си отношения с Русия от 24 февруари, изисквайки от Русия да действа по съответния начин", написа в Туитър латвийският външен министър Едгарс Ринкевич.