Москва и Киев направиха поредна размяна на пленници, като в Украйна се завърнаха 50 военнослужещи и двама цивилни граждани. Това съобщи в канала си в Телеграм шефът на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Сред новите освободени от Москва пленници има офицери, войници, сержанти и военни медици, по-специално защитници на завода "Азовстал" - последния бастион на отбраната в опустошения от руските войски град Мариупол.

"Проведена бе поредната размяна на пленници. Успяхме да освободим 52 наши офицери, санитари, сержанти и войници. Сред тях са 12 военнослужещи от Националната гвардия, включително от батальона "Азов", 18 от Военноморските сили, 8 граничари, 9 от Силите за териториална отбрана, 3-ма от Въоръжените сили и 2-ма цивилни. Защитниците на "Азовстал", защитниците на Мариупол и хората, които спасиха животи, се завръщат у дома. Успяхме да разменим началника на хирургичното отделение на Мариуполската военна болница, който беше в "Азовстал", и млад военен хирург от 65-та военна мобилна болница. Връщаме морски пехотинец, чиято съпруга наскоро беше освободена от плен, доброволец от Мариупол със символичното фамилно име "Москва", а също и моряк от Змийския остров", написа Андрий Ермак.

За последен път шефът на канцеларията на Володимир Зеленски съобщи в четвъртък за 10 украински военни, разменени с Русия предния ден. Киев обяви също, че е получил от Москва и "тялото на американски доброволец, ветерана от американската армия Джошуа Алън Джоунс, воювал за Украйна и загинал в битка срещу окупаторите".

Самият Зеленски обяви, че от март досега Русия е освободила общо 1031 затворници. "Помним всички, които се намират в плен в Русия и в окупираната територия, и ще направим всичко възможно, за да гарантираме връщането на всеки един от тях", каза той във видеообръщение.

Руското министерство на отбраната съобщи, че след разговори между двете страни Украйна е предала 50 военнопленници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По-рано вчера Денис Пушилин, назначеният от Москва ръководител на Донецка област - един от четирите региона на Украйна, които Русия едностранно обяви за своя територия миналия месец - също заяви, че се е извършила размяна на пленници с Украйна. Той заяви, че става дума за по 50 души от всяка страна.

Украинският Координационен щаб по въпросите, засягащи третирането на военнопленниците, разработи препоръки за освободените от плен, семействата им и медиите, съобщи Укринформ.

За да се избегнат рискове за временно оставащите в руски плен, трябва да се избягва съобщаване в медиите на техни лични данни, съветва щабът в Телеграм.

Той предупреждава украинците по-специално да не вземат - съзнателно или не, участие в психологическите операции на врага. От руските затвори се обаждат например на близки на пленниците: "Вашето момче е при нас, защо не си го вземате? Правете нещо, протестирайте". Трябва и да се избягва прекомерно медийно осветяване на не твърде известните пленници - това може да затрудни връщането им в родината.

Освободените, роднините им и медиите е по-добре да избягват съобщения като "той бързо ще се възстанови и ще се върне на фронта" - те могат да се отразят зле на преговорния процес. А заради разпространяване на подробна информация за изтезанията в руски плен може да пострадат все още държаните в Русия украински бойци. Така врагът може и да преценява доколко са били ефективни приложените мъчения, отбелязва щабът.

Близките на военнопленниците не бива да разпространяват техни снимки, за да не получи Русия допълнителна информация за техните професии и длъжности. А в разговор с медиите трябва да изтъкват, че е необходимо Москва да спазва нормите от Женевските конвенции, препоръчва Координационният щаб.

Електроснабдяването в Украйна се възстановява 

Електроснабдяването в Украйна се възстановява след съгласуваните руски атаки срещу електроцентрали, но все още може да се наложи извънредно спиране на тока, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски.

През последните седмици Русия съсредоточи атаките си с дронове и ракети по енергийни съоръжения в цялата страна, като унищожи над 30% от производствените мощности, което наложи широкообхватни ограничения.

"Днес вече има значително по-малко стабилизационни (мерки) и извънредни прекъсвания на електрозахранването... но все още са възможни ограничения в някои градове и области", заяви Зеленски във видеообръщение. Той също така обвини Русия, че е взела под прицел централи, които са в ремонт и каза, че са били убити няколко техници.