В последния ден на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и страните от континента са се ангажирали да насърчават "многополюсен световен ред" и да се борят с "неоколониализма", предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Ангажиментът на всички наши държави за формирането на справедлив и демократичен многополюсен световен ред беше потвърден", заяви Путин в заключителната си реч, като изтъкна "общата решимост за борба с неоколониализма" и "незаконните" санкции.

Изолирана на международната сцена след началото на военната си офанзива в Украйна през 2022 г., Москва организира тази седмица втората среща на върха Русия-Африка, като тази година събра делегациите на 49 африкански държави, включително 17 държавни глави.

В края на срещата беше приета съвместна декларация, предвиждаща засилено сътрудничество в областта на доставките на храни, енергетиката и помощта за развитие. В нея се призовава за "създаване на по-справедлив, балансиран и устойчив многополюсен световен ред, като категорично се противопоставяме на всяка форма на международна конфронтация на африканския континент", се посочва в текста, публикуван на уебсайта на Кремъл.

В текста също така се посочва, че Москва ще помогне на африканските страни "да получат обезщетение за икономическите и хуманитарните щети, причинени от колониалната политика" на западни държави, включително връщане на заграбеното културно наследство.

Путин посочи, че вечерта ще обсъди ситуацията в Украйна със "заинтересованите африкански страни". "Представителите на африканските държави показаха своята политическа воля, независимост и реален интерес към развитието на сътрудничеството с нашата страна", според руския президент. Той отбеляза, че среща на върха Русия-Африка ще се провежда на всеки три години и ще бъде създаден "механизъм за партньорство и диалог" по "въпроси на сигурността", включително борбата с тероризма, продоволствената сигурност и изменението на климата.

"Говори се и за систематично преминаване към национални валути, включително рубли, във финансовите разпоредби, регулиращи търговските сделки" между Русия и Африка, добави той.

Вчера Путин вече обещал на шест африкански държави безплатни доставки на зърнени култури през следващите няколко месеца, на фона на опасенията, предизвикани от отказа на Москва да удължи черноморската сделка, позволяваща износ на украински селскостопански продукти по море.

От няколко години насам Русия установява по-тесни връзки с Африка, включително чрез услугите на паравоенната група "Вагнер", представяйки се за защитна стена срещу западния "империализъм" и "неоколониализма", припомня АФП.