Москва като ответна мярка експулсира 14 български дипломати, съобщи Министерството на външните работи на Русия.

Руската федерация смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителна вреда на отношенията между страните, а недружелюбните стъпки на София спрямо Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ, гласи съобщението, цитирано от ТАСС.

По-късно стана ясно от МВнР, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите представителства на България в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата. За това днес е бил информиран посланикът на България в Москва Атанас Кръстин, който е бил поканен в Министерството на външните работи на Русия.

Дипломатите и технически служители от дипломатическите представителства следва да напуснат Русия в срок до 120 часа.

Действията на Русия са в отговор на решението на България от 28 юни 2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в страната заради действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България гони 70 руски дипломати и служители на посолството на РФ.

До експулсирането им се стигна след като премиерът Петков обяви, че има доклади на ДАНС за дейност в разрез на дипломатическия им статут. Такава информация обаче стана ясно, че липсва в прокуратурата. И още - премиерът в оставка поиска намаляване на внушителния брой на хора в руското посолство, за сравнение в българското посолство в Москва работят само 12 души (както бе съобщено тогава).

Последва нота от Руската федерация България да оттегли изгонването на руските дипломати. Българските власти обаче не се съобразиха и не отмениха решението. В отговор посланик Елеонора Митрофанова поиска от руското външно министерство затваряне на руското посолство в София и съответно - на българското в Москва.