Министерството на външните работи на Русия съобщи, че на заместник-посланика на САЩ в Москва Барт Горман е била връчена нота за обявяване за персона нон грата на 10 служители на мисията на Вашингтон в руската столица.

Те трябва да напуснат територията на Русия до края на деня на 21 май. От руското МВнР уточниха, че предприетите мерки са реципрочен отговор на враждебните действия на американската страна срещу редица служители на руското посолство във Вашингтон и руското генерално консулство в Ню Йорк, които бяха "неоснователно обявени за персона нон грата".

Русия скоро ще предприеме по-нататъшни стъпки в отговор на антируските санкции на САЩ, увериха от външното министерство. Оттам припомниха, че ответните мерки на последната вълна от "незаконни американски антируски санкции" бяха обявени в изявление от ведомството на 16 април.

На 15 април президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за въвеждане на санкции срещу Русия.  В черния списък бяха вписани руски компании, наложени бяха ограничения на руския пазар на държавен дълг. 

Байдън забрани на американските финансови институции да участват на първичния пазар за руски държавни облигации, деноминирани в рубли, от 14 юни. От 2019 г. на американските банки е забранено да участват на първичния пазар на нерублеви държавни облигации.

Обект на санкции са 6 руски технологични компании, обвинени в подкрепа на кибердейности на руското разузнаване.