Русия е готова да предаде на Украйна телата на загиналите в катастрофата с военния самолет Ил-76 през януари, съобщи руският пълномощник по правата на човека Татяна Москалкова, цитирана от агенция РИА и Ройтерс.

"Да, ние сме готови, всичко необходимо за това от процедурна гледна точка е налично. Телата могат да бъдат прехвърлени по процедурите, които съществуват", каза тя.

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета над руската Белгородска област, убивайки 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които били на път да бъдат разменени за руски военнопленници. Тя не е представила доказателства, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна нито потвърди, нито отрече, че е свалила самолета, и оспори обясненията на Москва за това кой е бил на борда и какво се е случило.

Москалкова заяви, че е в контакт с украински официални лица по въпроса за телата.

На 24 януари военнотранспортен самолет Ил-76 на руските въздушно-космически сили, в който летяха 65 украински военнопленници за размяна с руски, се разби в Белгородска област. Всички пленници, както и трима придружаващи ги руски офицери и шестима членове на екипажа, загинаха.

Москва обвини Киев, че е убил собствените си хора, а Украйна отхвърли твърденията на Москва като "необуздана руска пропаганда".

Според руските власти е установено, че украинските военни са атакували самолета с две ракети от района на село Липци, Харковска област. Разследването установило, че това са зенитни управляеми ракети MIM-104A на американския комплекс Patriot.

Оценки на западното разузнаване също предполагат, че самолетът е бил свален с украинска ракета. Френски военен служител заяви пред AП, че Париж е стигнал до заключението, че украинските сили са използвали батарея ракети земя-въздух "Пейтриът", за да свалят руския Ил-76, като са стреляли от разстояние около 50 км.

Служителят, който говори при условие за анонимност, заяви, че украинската батарея очевидно е успяла да остане скрита, докато се е приближавала към целта, и след това е включила радарите си "за достатъчно време, за да нанесе удар".

Друг западен служител също заяви, че самолетът е свален от "ракетен удар, а в резултат на някаква механична повреда", и е почти сигурно, че ракетата е изстреляна от украинска територия.

Официално Киев говори за необходимостта от международно разследване. Русия също настоява за разследване, но все още няма доброволци от международни организации, които да се заемат със случая.