На контролно-пропускателния пункт "Торфяновка" на границата на Русия с Финландия в Ленинградска област е открит мобилен пункт за мобилизация.

По-рано подобен военен комисариат беше открит на граничния пункт Горни Ларс на руско-грузинската граница.

След обявяването на мобилизацията в Русия на 21 септември по границите с Грузия, Казахстан и Финландия се образуваха огромни опашки и задръствания, а руснаците бягат от страната от страх да не бъдат призовани на военна служба.

Ръководителят на Северна Осетия Сергей Меняйло, където се намира граничният пункт с Грузия, подписа постановление, с което забранява влизането на превозни средства от други региони на Руската федерация в републиката. Очевидно това се дължи на огромните опашки по границата.

Указът също така предписва да се организират пунктове за храна, отопление и почивка на местата за масово събиране на хора и да се осигурят "подходящи санитарно-хигиенни условия" на границата с Грузия за гражданите.

На руско-грузинската сухопътна граница има задръстване с дължина над 30 километра, в което са паркирани няколко хиляди автомобила. Времето за пресичане на двете граници се изчислява на шест дни, като има и опашка от хора, които искат да преминат границата пеша.

Подобна е ситуацията и на границата с Казахстан - руснаците са започнали да строят "шатри" от пръчки и целофан на край контролно-пропускателен пункт "Тьоплое", да палят огньове и да си готвят храна направо в полето. Чакането на опашката за напускане на Русия отнема дни.

Междувременно председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че се изготвят списъци на хората, които напускат руската граница. Той не уточни с каква цел се прави това.

"В момента изготвяме списъци на всички, които чакат да заминат. Да не си мислите, че заминават и никой не вижда кой и защо заминава?" - каза Володин.

Той коментира и документа, в който Русия е наречена "страна-окупатор" и който руснаците трябвало да подпишат при влизане в Грузия.

Гражданите, които са напуснали Русия в посока Грузия и са подписали документ на границата, с който признават Русия за окупационна страна, са извършили престъпление срещу държавата си. "Може би е добре, че тези, които са подписали този документ, са си тръгнали. Няма нужда да ги задържаме. Те вече са се предали. Но трябва да кажем: те многократно са извършили престъпление спрямо своята страна, своя народ и ако планират да се върнат, ще бъдат наказани според закона", каза Володин.

Той също така предложи всички изоставени от бягащите от мобилизация по границите автомобили да бъдат предавани на семейства на вече служещи в армията.