Внезапно избухналият конфликт в Судан между армията и паравоенна група, наречена Сили за бърза подкрепа, постави в безизходица хиляди чужденци, включително дипломати и хуманитарни работници. В резултат редица държави започнаха да евакуират своите граждани от африканската държава, информира агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Някои операции се осъществяват по въздух, други - през пристанище Судан на Червено море, което е на около 650 км североизточно от столицата Хартум, но на около 800 км по шосе.

Агенция Ройтерс дава справка за някои от евакуациите:

САЩ

Американски специални части евакуираха всички служители на посолството и техните семейства, заедно с няколко дипломати на други държави. За евакуацията са били използвани хеликоптери, които са излетели от база в Джибути и са презаредили в Етиопия. Срещу тях не е имало стрелба по време на евакуацията. Вашингтон не планира евакуация на други американци, но търси възможности да им помогне да напуснат страната.

Канада

Канада временно прекратява операциите в Судан и изтегля своите дипломати от там, обяви в Туитър канадският премиер Джъстин Трюдо.

Великобритания

Британските въоръжени сили организираха "сложна и бърза евакуация" от Судан на целия дипломатически персонал и техните семейства, съобщи премиерът Риши Сунак в неделя. Той каза, че правителството търси всякакви възможни пътища за спиране на кръвопролитията и осигуряване на безопасността на британските граждани в страната. Министърът на отбраната каза, че британската армия е предприела операцията заедно със САЩ, Франция и други съюзници.

Франция

Френски самолет с около 100 души на борда е отлетял в неделя от Хартум към Джибути. Подготвя се втори самолет с подобен брой пътници, съобщи Франция, като уточни, че операцията ще бъде подновена в понеделник. Със самолета пътуват делегацията на ЕС, както и граждани на други държави. По-рано воюващите сили в Судан си отправиха взаимни обвинения във връзка със стрелба срещу френския конвой, при която е бил ранен един френски гражданин. Министерството на външните работи на Франция не е коментирало атаката.

Германия

Германски военен самолет отлетя от Хартум към Йордания със 101 души на борда, съобщиха в неделя въоръжените сили на Германия. Още два самолета се намират в Судан. Неколкостотин германски граждани са се регистрирали във външното министерство за бъдеща евакуация, съобщи армията в изявление. Тя съобщава още, че в Судан има и хора от други европейски страни, които не могат да ги евакуират.

Италия

Италиански цивилни и дипломати са напуснали Хартум, предаде ДПА. Министърът на външните работи Антонио Таяни каза, че всички италиански граждани, които са поискали да напуснат Судан, са в безопасност и се намират на борда на самолет към Джибути.

По-рано Таяни обяви евакуация на около 200 цивилни и персонал на посолството. Около 140 души са италианците, а останалите са граждани на Швейцария, служители на посолството на Ватикана и около 20 други европейци, каза Таяни.

Испания

Испания евакуира дипломатическия си персонал и граждани, включително от ЕС и Латинска Америка, съобщи в неделя испанският външен министър. Самолети на испанските ВВС току-що са отлетели от Хартум, като на борда се намират наши граждани и дипломати. Други граждани на ЕС, както и на страни от Латинска Америка, също са на борда, написа в Туитър Хосе Мануел Албарес и призова отново за прекратяване на огъня и възобновяване на диалога в Судан.

Египет

Египет обяви, че е евакуирал 436 свои граждани от общо около 10 000 в съседен Судан. Кайро информира, че един от египетските дипломати е бил ранен при стрелба.

Саудитска Арабия и други страни от Залива

Саудитска Арабия евакуира 91 саудитци и около 66 души от други страни през пристанище Судан с кораб към Джеда през Червено море.

Кувейт обяви, че всички граждани, пожелали да се върнат у дома, са пристигнали в Джеда.

Катар благодари на Саудитска Арабия за помощта за евакуацията на граждани на Катар. Суданската армия обвини Силите за бърза подкрепа, че са атакували и ограбили конвой на катарското посолство. Силите за бърза подкрепа и Катар не са коментирали тази информация и остава неясно дали става дума за групата, която е напуснала Судан в посока Саудитска Арабия.

Русия

Посланикът на Русия в Хартум е съобщил пред руски държавни медии, че 140 от около 300 руснаци са заявили, че искат да напуснат страната. Подготвени са самолети за евакуация, но тя не може да се осъществи, тъй като трябва да се прекосят граници, каза посланикът. Той каза още, че около 15 души, включително жена и дете, са блокирани в руската православна църква в близост до тежки сражения, които се водят в Хартум.

Други държави

Йордания обяви, че четири самолета с 343 души, сред които йорданци, палестинци, иракчани, сирийци и германци, са напуснали Судан.

Посолството на Либия в Хартум съобщи, че 83 либийци, включително дипломати и техните семейства, студенти, служители на авиолинии и банки са стигнали до пристанище Судан и са на път към домовете си.

Индия обяви, че е изпратила кораб в пристанище Судан и два военни самолета в Джеда в подготовка на евакуация.

Тунис обяви, че ще започне да евакуира гражданите си от Хартум в понеделник.

Ливан посочи, че работи по евакуацията на 51 граждани от пристанище Судан.

Южна Корея обяви в петък, че изпраща военен самолет, за да евакуира 25 свои граждани от Судан.

Япония съобщи, че три самолета са пристигнали в Джибути, за да превозят японските граждани.

Гана и Кения обявиха, че работят по евакуацията на своите граждани.

Нигерия е поискала безопасен коридор за евакуация на 5500 души, главно студенти.

Швеция, Норвегия и Ирландия също полагат усилия за евакуация на своите граждани. Нидерландия обяви, че известен брой от нейните 150 граждани в Судан са напуснали с френски самолет.