Съединените щати завършиха евакуацията на служителите от посолството си в Судан, заяви американският Държавен департамент, цитиран от ДПА и БТА. Всички служители на посолството и техните семейства са евакуирани от Хартум, се казва в изявлението.

Франция на свой ред започна "операция по бързо евакуиране" на гражданите си и на дипломатическия си персонал от Судан.

Вчера започна евакуацията и на други чуждестранни граждани, които напускат африканската държава през пристанище, разположено на брега на Червено море. 

Евакуацията бе предприета поради бушуващите в Судан сражения между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа. Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Суданската редовна армия заяви, че има проблеми с достъпа до летищата в Хартум и Няла - най-големия град в западния судански регион Дарфур.

Враждуващите военни лидери игнорираха призивите на ООН и редица държави за спазване на обявеното примирие.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че работата на американското посолство е временно спряна. "Да преустанови работата на някое от нашите посолства е винаги трудно решение, но сигурността на нашите служители е моя първа отговорност", изтъкна Блинкън. Държавният секретар поясни, че решението е взето във връзка "със сериозните и растящи рискове" от конфликта между армията и Силите за бърза подкрепа (СБП).

Блинкън каза още, че САЩ и занапред ще помагат на американците в Судан да планират сигурността си.

Евакуацията на служителите на американското посолство в Судан бе извършена по заповед на президента на САЩ Джо Байдън, отбелязва Франс прес. 

"Днес по мое нареждане американската армия извърши операция по евакуирането на американските правителствени служители", заяви Байдън снощи, като призова за незабавно прекратяване на огъня между страните в конфликта.

Френското външно министерство заяви, че освен французи се евакуират "и граждани на европейски страни и на наши страни партньори", се казва в изявление, без да бъдат давани допълнителни детайли.

По данни на дипломатически източник суданската армия и СБП са обещали, че няма да пречат на операцията по евакуиране. Същият източник съобщава, че в Судан има около 250 французи.

Саудитска Арабия евакуира граждани от страни от Залива през пристанище на брега на Червено море, разположено на около 650 километра от Хартум. Според неофициални съобщения Саудитска Арабия е евакуирала и български граждани. 

По-рано бе съобщено, че западните държави се очаква да изпратят самолети от Джибути, които да изведат техните поданици от Судан. Не е ясно обаче кога ще стане възможна евакуацията.

Досега суданските въоръжени сили, оглавявани от генерал Абдел Фатах Бурхан, и техните противници от СБП, начело с Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, не успяха да спазят прекратяването на огъня, което се договаря наново почти всеки ден, откакто избухнаха сраженията.

Вчерашните боеве нарушиха тридневно примирие, което трябваше да влезе в сила в петък, за да могат всички граждани да отидат на безопасни места и да посетят семействата си по време на мюсюлманския празник Курбан байрам.

Двете страни си разменят взаимни обвинения за нарушаването на примирието.