Министерството на външните работи (МВнР) на Република България е предприело необходимите мерки и прави всичко възможно, в координация с партньорите си от Европейския съюз, за безопасната евакуацията на българските граждани в Судан. Това съобщиха от МВнР по повод информацията, че е започнала мащабна евакуация в Судан.

Саудитска Арабия съобщи вчера, че повече от 150 души, сред които граждани на Кувейт, Катар, ОАЕ, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, България, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо, са пристигнали в Джеда безопасно.

Евакуацията е била извършена от военноморските сили на кралството с подкрепата на други армейски части, съобщи саудитското външно ведомство в комюнике, като обяви за "безопасното пристигане" на 91 саудитски граждани и около 66 граждани на други 12 държави.

Ситуационният център на МВнР и посолството на България в Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация по въздух и по суша.

Поддържа се постоянен денонощен контакт с всички българи и се предоставя пълна информация за наличните възможности и обстановката по сигурността, се посочва в съобщението на МВнР.

Отчаяна надпревара с времето за евакуиране на чужденците от Судан

Операции се провеждат по суша, въздух и вода, след като суданската редовна армия заяви, че има проблеми с достъпа до летищата в Хартум и Няла - най-големия град в западния судански регион Дарфур.

Спецчасти на няколко държави пътуват към Североизточна Африка, за да изведат гражданите си. Съединените щати и Великобритания успяха да евакуират дипломатите си. 

С хеликоптери американските спецчасти евакуираха служителите на американското посолство и техните семейства. В операцията са участвали около 100 военни. За по-малко от час те успели да евакуират около 100 души. Американският президент обяви, че операцията е преминала гладко. Засега Вашингтон не планира масова евакуация на американските граждани.

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес потвърди, че в събота два самолета са излетели, за да евакуират испанските граждани от Судан. Изненадата дойде от новината, че ден по-рано - в петък- още четири военни самолета са кацнали в Джибути.

Същевременно беше съобщено, че френското външно министерство е започнало операция за бърза евакуация на около 250 французи, намиращи се в Судан, като ще бъдат подпомогнати и европейски граждани и тези от "съюзнически" партньорски страни.

Белгия работи с Франция и Нидерландия, за да евакуира белгийските граждани от Судан, предаде ДПА. Агенцията се позовава на пост в Туитър на белгийския министър на външните работи, европейските въпроси, външната търговия и федералните културни институции Хаджа Лабиб.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е разпоредил самолети на гръцките военновъздушни сили да заминат за Египет заедно със служители от специалните части, за да участват в операция за извеждане на гърците от Судан, съобщи министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, цитиран от АНА-МПА. Той увери, че министерството му действа в координация с останалите страни членки на Европейския съюз за провеждането на евентуална евакуационна операция. Темата ще бъде поставена утре сутрин и на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург.

Служител на посолството на Египет в Хартум е бил ранен с огнестрелно оръжие, информира в. "Ал Ахрам", позовавайки се на египетското Министерство на външните работи. Подробности за инцидента не се съобщават. От ведомството призовават египетските граждани в Хартум да останат в домовете си, докато продължаващите повече от седмица сражения не стихнат. Външно министерство в коордианция със суданските власти оценява възможностите за евакуация. Министерството призовава още египтяните извън Хартум да се насочат към най-близките пунктове за евакуация. Това са генералното консулство на Египет в Порт Судан и консулството в Уади Халфа. Около десет хиляди египетски граждани, включително пет хиляди студенти, се намират в момента в Судан, според информация на министерството на имиграцията на Египет.

Досега суданските въоръжени сили, оглавявани от генерал Абдел Фатах Бурхан, и техните противници от СБП, начело с Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, не успяха да спазят прекратяването на огъня, което се договаря наново почти всеки ден, откакто избухнаха сраженията.