Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес на пресконференция в Атина, че споразумението между Атина и Скопие за преименуване на Бившата югославска република Македония на Северна Македония е вредно за гръцката нация, предаде ТАСС.

"Преспанското споразумение е вредно за страната, но то е ратифицирано, което означава, че не можем да го променяме по свое усмотрение", заяви Мицотакис, като отбеляза, че е казвал това и в гръцкия парламент преди изборите на 7 юли тази година, които бяха спечелени от неговата партия Нова демокрация.

Премиерът каза, че споразумението не предвижда процедури за изменения в текста, а само контрол на изпълнението му, в който Гърция "ще бъде много строга".

По думите на Мицотакис това, от което сега се нуждае цяла Гърция, както и гръцката област Македония, е скок в развитието, и затова е необходимо да се оказва подкрепа на гръцките македонски продукти и марки.

"Това е нужно, за да победим в комуникационната игра в целия свят, така че когато някой чуе думата Македония, да мисли за гръцка Македония", каза Мицотакис.

Премиерът съобщи също, че засега не е планирал среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев, но "това все някога ще стане".

Преспанското споразумение за преименуване на Република Македония в Република Северна Македония, подписано на 17 юни 2018 г., сложи край на дългогодишния спор за името между Скопие и Атина.

В кампанията си за предсрочните избори през юли тази година лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис остро критикува споразумението.