По предложение на министерството на външните работи на Северна Македония на заседание на правителството вчера е била приета информация за първата среща на междуправителствената комисия между Република Северна Македония и Република България, основана въз основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, състояла се на 10 юни 2019 г., пише вестник "Нова Македония".

Министрите били информирани,че двете страни са разгледали годишния доклад на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия за исторически и образователни въпроси и предложенията до правителствата, които се съдържат в него. Разменени били оценки за досегашната работа на комисията и постигнатия напредък в частта за античната история. Прието било предложението за общо честване на следните личности от нашата обща история: Св.св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и Цар Самуил.

При всяко честване на тези личности е необходимо историческата истина за нашата обща история ясно да се отбелязва, посочва правителството в Скопие.

Също така са били приети общите принципи и забележки за съдържанието на учебниците за пети клас в Република България и за шести клас в Република Северна Македония (древна история и антична история). Правителството подкрепи предложението учебният материал в българските учебниците за шести клас и македонските учебници за седми клас (средни векове) да бъде разгледан до края на 2019 година, пише "Нова Македония".