Френското предложение не трябваше да бъде на масата, но се озова там, защото преди няколко месеца някой тайно го договаряше, каза лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в снощното си гостуване в предаването "Спи, ако можеш " по телевизия Алфа, пише mkd.mk.

"При тези преговори този, който преговаряше, на практика се е съгласил с този текст и сега изведнъж го виждаме на масата, а този, който се съгласи, се прави, че не е от тук, че няма очи, няма уши, нищо и казва, че не бил получил нищо. Това е сериозна среща на върха на Европейския съюз, където Украйна трябва да получи статут на кандидат, където всеки ден умират стотици и хиляди хора. Съжалявам за това, което се случва там, но съжалявам и за тези у дома, които чакат 22 години и поколения наред се лутат из Европа в очакване на европейско бъдеще, разочаровани са. Това е сериозна историческа геостратегическа среща на върха, това не е никаква икономическа среща, така че сега ще говорим за политики, ние имаме политическа тежест на тази среща. Необходима е да се направи стъпка напред за Балканите, за да започнат преговорите и за Македония, и за Албания. Сега как Македония ще започне преговорите, ако стане ясно, че България няма да отстъпи. "Имаме министър, който не се интересува от ситуацията", каза Мицкоски.

"Живеем във време, в което един безразсъден политик унищожава македонската идентичност и това трябва да е ясно на всички ни и това име трябва да остане записано за векове, векове и поколения! "Не го казвам наизуст", подчерта Мицкоски.

Очевидно Мицкоски работи яростно за други, чужди интереси, които не мислят добре за страната ни, водени от антиевропейски и антинатовски центрове на сила, парираха го от СДСМ, съобщи kanal5.com.mk.

През изминалия период обществеността стана свидетел на истерично разпространение на неистини, свързани с открити въпроси със съседна България и т.нар. Френско предложение, което все още не е хармонизирано на ниво всички членки на ЕС и не е представено официално на нашите институции.

Разпространяват се лъжи за предполагаема българизация, за подмяна на македонския език, за македонската идентичност и дори се споменава за предполагаема цензура.

Какъвто и да е окончателният хармонизиран текст на френското предложение, за да бъде то приемливо за нас, няколко елемента са ключови, а именно ясно формулиране на македонския език в рамката на преговорите и ясна защита на македонската идентичност.

Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите, преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за конституционни промени за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла на Конституцията, силни гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да обуславя с нови изисквания, а всяко решение ще бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония.

Обществеността вижда, че във ВМРО-ДПМНЕ нищо не се променя. Те вредят, като разпространяват неистини, дезинформация и манипулации, за лични и партийни интереси, гласи съобщението.