Той е отразявал демонстрация близо до болница в централния район Захра, когато до него е избухнал снаряд.
При експлозията в окото е ранен белгийски радиорепортер, съобщи БТА.

Министерството на информацията на Сирия съобщи, че знае за инцидент с участието на чуждестранни журналисти, но не може да даде повече подробности.

Според държавните сирийски медии обаче терористи са стреляли с гранатомет. Очевидец, цитиран от Франс прес, съобщи, че минометен снаряд се взривил в група чуждестранни журналисти, които се намирали за репортаж в града - едно от огнищата на бунта срещу режима.

Франция иска пълна яснота по обстоятелствата на смъртта на Жил Жакие, заяви френският външен министър Ален Жупе. "Остро осъждаме това омразно деяние", се казва в негово изявление, в което той настоява сирийските власти да гарантират сигурността на чуждестранните журналисти на тяхна територия и да защитават свободата на информация, която е основна свобода.

Жакие е първият западен журналист, който е убит в Сирия откакто там избухнаха антиправителствени протести и кървави репресии от страна на властите преди 10 месеца. Той е репортер на Франс 2 от 1999 г. Сред страните, където е работил са Ирак, Афганистан, Косово и Израел. През 2003 г. получава престижната награда "Албер Лондр" (която се присъжда на най-добрите френскоезични журналисти от 1933 г. - б.ред.) заедно с Бернар Кок за отразяването на втората палестинска интифада и израелската военна операция през април 2002 г.

Вчера президентът на Сирия Башар Асад заяви, че зад нападенията в страната стоят външни сили и обеща, че правителството му ще преследва „тероризма” с „железен юмрук.

Днес той изненадващо се появи на централния площад в столицата Дамаск заедно със съпругата си Асма и с двете им деца, съобщи "Фокус". Асад произнесе реч пред хиляди своите поддръжници, които скандираха лозунги в негова подкрепа.
Аз съм част от тази улица. Ние ще сложим край на техните планове. Без съмнение, ние ще победим”, каза държавният глава, като добави, че Сирия се бори с чуждестранни конспиратори.

По-късно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че мандатът на мисията от наблюдатели на Арабската лига в Сирия не може да продължи безкрайно и осъди речта на сирийския президент Башар Асад, определяйки я като цинична, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".
„Вместо да поеме отговорност, това, което чухме вчера от президента Асад бе една обезкуражително цинична реч, в която той се опитва да се оправдае, обвинявайки чуждите страни в конспирация”, посочи Клинтън по време на съвместна пресконференция с катарския премиер.

Арабската лига отлага изпращането на нова група наблюдатели в Сирия след нападението тази седмица срещу неин екип в пристанищния град Латакия, при което бяха леко ранени 11 наблюдатели, заяви междувременно Аднан ал Ходейр, ръководител на командния център на наблюдателната мисия в Кайро.
Лигата обвини протестиращи сирийци за нападението, но стовари отговорността върху сирийските власти за това, че не са осигурили безопасността им.