Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър се срещна с монголски лидери в стратегически важната за Вашингтон държава, която граничи с Русия и Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата година САЩ обявиха отпора срещу Русия и Китай за централен елемент в нова национална стратегия за отбраната, която променя продължилото над 15 години съсредоточаване върху борбата с ислямистките екстремисти, отбеляза Ройтерс.

"За мен е истинско удоволствие да съм тук с вас да обсъдим как можем още повече да укрепим връзките между двете ни страни", каза Еспър преди срещата с монголския му колега.

Еспър получи като подарък седемгодишен кон, който кръсти Маршал по името на бившия американски министър на отбраната Джордж Маршал.

Конят ще остане в Монголия, където ще се грижат за него, а Еспър взе със себе си негова снимка в рамка. В замяна Еспър подари американско армейско одеяло за коня.

Пожелал анонимност високопоставен американски представител заяви, че макар и посещението на Еспър в Монголия да не е имало за цел някоя конкретна инициатива, САЩ се стремят към развитие на отношенията в области като обучението на войници в студен климат, с какъвто се характеризира Монголия.

Монголия е отдавнашен военен партньор на САЩ. Тя е участвала във водените от САЩ мисии в Ирак и Афганистан, където все още има около 200 нейни войници.