Министър-председателката на Франция Елизабет Борн връчи оставката на правителството си на президента Еманюел Макрон, който я прие, като ѝ благодари за "образцовата работа в служба на нацията", предадоха Франс прес и БТА. 

Борн се срещна с Макрон днес следобед в Елисейския дворец. Въпросът за оставката й беше източник на напрежение през последните дни, като хора от близкото обкръжение на президента предполагат, че с оттеглянето й от премиерския пост ще се извършат сериозни промени и в състава на цялото правителство.

В течение на 20-те месеца, през които оглавяваше правителството, Борн предприе изключително непопулярната пенсионна реформа, както и с приетия през декември и предизвикал остра полемика закон за имиграцията, който породи разделение в лагера на самия Макрон.

За фаворит като неин приемник е сочен 34-годишният министър на образованието Габриел Атал. Сред спряганите за потенциални кандидати за мястото на Борн е и 37-годишният министър на отбраната Себастиан Льокорню, като и двамата с Атал биха били най-младите премиери в историята на Франция. Министърът на финансите Брюно Льо Мер и бившият министър на земеделието Жулиен Дьонорманди също се споменават от експерти като възможни варианти. Френският президент обаче все още не е обявил кой ще заеме поста, уточни Ройтерс.

Смяната на премиера и очакваните промени в състава на правителството се очаква да дадат нов тласък на управлението на Еманюел Макрон, чийто втори петгодишен мандат е белязан от липсата на абсолютно мнозинство, гарантиращо му възможността да управлява безпроблемно страната, посочва АФП.

Борн подава оставка пет месеца преди изборите за Европейски парламент, на които се очаква евроскептиците да постигнат рекордно висок резултат на фона на силно обществено недоволство заради увеличаващите се разходи за живот и провала на европейските правителства в овладяването на миграционния поток. Според проучвания партията на Макрон изостава от крайнодесния лидер Марин Льо Пен с около 8 до 10 пункта за европейските избори през юни.

Появиха се многобройни спекулации за промени в правителството, след като приемането в парламента на по-строги правила за миграцията разкри дълбоки разногласия в центристкото мнозинство на Макрон, който обеща нова политическа инициатива.

Смяната на премиерския пост няма непременно да доведе до промяна в политическия курс на страната, но дава сигнал за желание след въпроса с пенсионната и миграционната реформи работата да се съсредоточи върху нови приоритети, включително достигането на пълна трудова заетост, отбелязва Ройтерс.

Елизабет Борн, служила на множество министри от Социалистическата партия, преди да се присъедини към правителствата на Макрон, е премиер от май 2022 г. и е едва втората жена, заемала този пост.

Макрон и правителството му, оглавено от Борн, полагаха усилия, за да се справят с несъгласията в парламента и да приемат закони, след като загубиха абсолютното си мнозинство малко след преизбирането на Макрон за втори мандат през 2022 г.

Съветници на френския президент казват, че той е успял да се справи с най-трудните икономически въпроси през първата година и половина от втория си мандат въпреки липсата на абсолютно мнозинство и че при бъдещи реформи, като например в образованието или такива, свързани с евтаназията, ще се стига до съгласие по-лесно.

Решението на Макрон от миналата година обаче да използва правомощията си в изпълнителната власт, за да прокара закон за увеличаване на пенсионната възраст на 64 години доведе до протести, съпроводени с насилие и продължили седмици.

Смяната на премиера вероятно ще усложни работата на лагера на Макрон за победата му на следващите президентски избори през 2027 г., на които бившият премиер Едуар Филип и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен са смятани за потенциални кандидати.