Британската разузнавателна служба Mi6 е била осведомена за план да бъде отвлечен саудитския журналист Джамал Кашоги и е помолила саудитските си колеги да не го изпълняват, но не е била чута. Това пише The Daily Express, като се позовава на свои източници.

Според изданието, заповедта за отвличането и убийството на Кашоги е дошла от човек в кралското семейство, но няма данни дали това е наследникът на трона Мохамед бин Салман или някой друг.Причината за отвличането и убийството на журналиста е неговото намерение да оповести данни за използване на химическо оръжие от Саудитска Арабия в Йемен.

Британското разузнаване е знаело за плана срещу Кашоги три седмици преди убийството му. На 1 октомври са били засечени група саудитски разузнавачи, които са пристигнали от Рияд в Истанбул. Mi6 е изпратило съобщение до своите саудитски колеги с молба да не привеждат плана си в действие, но това не е било изпълнено. Според Том Уилсън, експерт по арабските страни, Джамал Кашоги е бил доста противоречив образ, ислямист, член на радикалната групировка "Мюсюлмански братя", личен приятел на Осама бин Ладен. Точно това е накарало британците да не предприемат други мерки, за да спрат отвличането му.

По повод убийството на Кашоги главният прокурор на Саудитска Арабия шейх Сауд ал Муаджиб пристигна в Истанбул във връзка с разследването, предаде Анадолската агенция. Той разговаря с истанбулския главен прокурор Ирфан Фидан.  Според информация на Анадолската агенция саудитският прокурор ще инспектира консулството на Саудитска Арабия в града.